Dexia koploper in het verlies
Foto: © MH Michiel Hendryckx
De Europese beurzen hebben hun ergste verliesdag sinds de aanslagen op de WTC-torens achter de rug. De Stoxx 600-index verloor 5,7procent en de Stoxx 50, die focust op de absolute steraandelen in de Eurozone, zakte zelfs 7,3procent. Met een verlies van 5,48procent kwam de Bel-20 dus nog relatief goed weg. Met de nadruk op relatief, uiteraard.

Een cocktail van schrik voor een recessie in de Verenigde Staten en wantrouwen tegenover de grootbanken die de verliezen en afschrijvingen opstapelen als gevolg van de nu al bijna een jaar aanslepende kredietcrisis, bracht gisteren een zelden geziene verkoopgolf op gang. Dat Wall Street gisteren gesloten bleef om Martin Luther King Day te vieren, leidde nog tot extra onzekerheid.

En er was meer dan genoeg slecht nieuws. De Amerikaanse kredietverzekeraar Ambac, sectorgenoot van Dexia-dochter FSA, moest vrijdag zijn topkredietwaardigheidsrating inleveren. Daarbovenop kwamen geruchten over verliezen bij het Franse Société Générale en over negatieve rapporten die zakenbanken klaarstomen over Chinese en Australische banken. Tot slot doken ook nog eens pessimistische vooruitzichten op voor de Japanse en de Duitse economie, respectievelijk nummer twee en drie na de VS.

Voor de Bel-20 kwam de enige positieve inbreng van Omega Pharma dat één procent hoger ging. Het aandeel had vrijdag wel 26 procent van zijn waarde ingeleverd na teleurstellende cijfers en slechte vooruitzichten.

Dexia moest 8,2 procent omlaag -de vijfde verliesdag op rij- en belandde op het laagste peil in meer dan 3,5 jaar. Met elf miljoen aandelen lag het volume dubbel zo hoog als het gemiddelde van de jongste drie maanden. Fortis dook 6,9procent en belandde onder de intekenprijs van de kapitaalverhoging die nodig was om de overname van ABN Amro te financieren. KBC liet 6,8procent liggen.

Suez was na Dexia de grootste verliezer. Het zwaargewicht kreeg een klap van 7,42procent en was daarmee in zijn eentje goed voor een kwart van het totale verlies van de Bel-20.

Ook de holdings kregen klappen. NPM ging 7,2procent lager, GBL 4,4procent en AvH 3,6procent.

Op de brede markt was Punch Telematix het ergste slachtoffer met een duik van 17procent. De dochter van Punch International trok vijftien maanden geleden naar de beurs en verloor sindsdien 70 procent van haar waarde.

Slechts twaalf aandelen konden hoger afsluiten, met Innogenetics op kop. Het biotechbedrijf klom 6,5procent.