Van alle AEX-leden liep Philips gisteren de minste schade op. Dat was te danken aan de goede resultaten.

Elektronica

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips boekte iets betere resultaten dan analisten gemiddeld verwacht hadden. Het bedrijf heeft in het vierde kwartaal een omzet behaald van 8,37miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 865miljoen euro. Onder de streep hield het bedrijf 1,39miljard euro over, mede dankzij boekwinsten van 1,1miljard euro. Tien analisten die door het persagentschap Bloomberg aan de tand gevoeld waren, hadden gerekend op gemiddeld 1,23miljard euro.

De medische divisie, waarop de ogen van beleggers het meeste gericht zijn, presteerde met een bedrijfsresultaat van 354miljoen euro in lijn met de gemiddelde verwachting. Philips gaf in oktober een winstwaarschuwing voor die divisie.

De medische divisie is een van de belangrijkste pijlers onder de groeiplannen van het elektronicaconcern. Het bedrijfsonderdeel kampt echter met tegenvallende resultaten in de Verenigde Staten als gevolg van bezuinigingen op de gezondheidszorg. Daarvan had de divisie ook in het vierde kwartaal nog last, aldus Philips.

De afdelingen die consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten maken, presteerden beter dan verwacht, ondanks een verwachte verzwakking op de Amerikaanse markt. De resultaten van de lichtdivisie waren in lijn met de gemiddelde prognose.

Bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee zei een mogelijke verkoop van de televisiedivisie niet uit te sluiten. 'We bekijken alle mogelijkheden.' Toch is het waarschijnlijker dat Philips zijn consumentenelektronica alleen in die landen aan de man gaat brengen waar voldoende marges te realiseren zijn. Vooral in de Verenigde Staten is het moeilijk om een redelijke marge te halen. Philips heeft daar te kampen met felle concurrentie van merken als het Taiwanese Vizio.

Over heel 2007 boekte Philips een omzet van 27,8miljard euro, een groei met 5procent op vergelijkbare basis ten opzichte van 2006. De nettowinst kwam uit op 4,6miljard euro. Dat was deels te danken aan boekwinsten van 3miljard euro op de verkoop van belangen in de Taiwanese chipmaker TSMC en de producent van platte schermen LG.Philips LCD.

Kleisterlee zei in een toelichting dat Philips op schema ligt om de doelstellingen van zijn strategie Vision 2010 te halen. Het bedrijf wil tussen 2008 en 2010 de omzet jaarlijks met gemiddeld zes procent doen toenemen en zijn winstmarge verdubbelen. Philips wil zijn aandeelhouders over heel 2007 een dividend van 0,70euro per aandeel uitkeren, 17procent meer dan in 2006. Philips sloot gisteravond op 24,28euro, 10cent lager dan vrijdag. Met een verlies van 0,41procent tekende het aandeel voor de beste prestatie van de AEX-index.