Carrefour koopt keten in Indonesië
Foto: © NO BYLINE
Het Franse winkelbedrijf betaalt 49,7miljoen euro voor een controlebelang in Alfa Retailindo.

Alfa Retailindo beschikt over 29winkels in Indonesië, waarvan dertien in de hoofdstad Jakarta. Carrefour koopt 75procent van het bedrijf. De Franse keten heeft nu al 37vestigingen in Indonesië, waarvan er acht vorig jaar werden geopend.

Carrefour wil met investeringen in snelgroeiende landen als Indonesië, Brazilië en Polen de trage groei in zijn thuisland Frankrijk compenseren. Frankrijk is goed voor de helft van de Carrefour-omzet. Het bedrijf zag de omzet in zijn Indonesische winkels in de eerste negen maanden van vorig jaar stijgen met 14,4 procent. In dezelfde periode steeg de omzet in Frankrijk met 0,8 procent.

'Deze acquisitie toont ons vertrouwen in de Indonesische economie', zei Jean-Noël Bironneau, directeur van Carrefour Indonesië. 'Op die manier kunnen we meer klanten bereiken.' Indonesië zal dit jaar naar verwachting een groei bereiken van 6,8procent. De verkoop van levensmiddelen steeg er in 2006 met elf procent.

De aanschaf van Alfa Retailindo laat Carrefour toe om in Indonesië uit te breiden voordat binnenkort een nieuwe wet van kracht wordt die de vestiging van nieuwe winkels beperkt. (bloomberg)