Centaurus aast op Atos Origin
Foto: © NO BYLINE
De hefboomfondsen Centaurus en Pardus Capital eisen de verkoop van Banksys-moeder Atos Origin.

Het activistische hefboomfonds Centaurus laat opnieuw van zich horen. Bernard Oppetit, de topman van het Britse hefboomfonds, eiste gisteren in de Franse zakenkrant Les Echos dat IT-dienstverlener Atos Origin zijn zelfstandigheid opgeeft en opgaat in een groter geheel.

Centaurus staat niet alleen met zijn standpunt. Het Amerikaanse hefboomfonds Pardus Capital Management steunt de oproep. Samen hebben beide hefboomfondsen inmiddels 20 procent van de aandelen Atos Origin in handen. Als het bedrijf geen rekening houdt met de wensen van zijn belangrijkste aandeelhouders, dreigt het tweetal de controle over Atos Origin over te nemen.

Volgens Oppetit maakt Atos Origin immers de verkeerde strategische keuzes. 'Het bedrijf is te klein om als generalist te opereren en niet gespecialiseerd genoeg om een positie te verwerven in een nichemarkt', zegt hij in Les Echos.

Atos Origin, dat begin vorig jaar in ons land Banksys overkocht, was niet bereikbaar voor commentaar. De kans lijkt echter klein dat het bedrijf akkoord gaat met zijn grootaandeelhouders. Afgelopen zomer liet Atos Origin nog weten dat de gesprekken met potentiële overnemers waren afgeblazen omdat het bedrijf per se zelfstandig wil voortgaan. (nta)