Angst en onzekerheid verlammen beurzen
Belangrijke indicatoren voor het beleggerssentiment zijn gezakt tot bodemniveaus. Dat is vaak een aankondigen voor herstel. Ook de recente relatieve sterkte van de dollar doet hopen op betere tijden.

analyse

van onze medewerkerOp de beurs werkt onzekerheid vaak nog negatiever op de koersen dan het eigenlijke slechte nieuws, zo blijkt vaak achteraf. Dat komt uiteraard doordat beleggers al anticiperen op het slechte nieuws en daarbij meestal zelfs overdrijven. De vraag is uiteraard of we dat punt nu al bereikt hebben.

De indicatoren voor het sentiment onder beleggers lijken dat aan te geven. De Britse 'State Street Confidence Index', die de stemming meet bij grote fondsbeheerders, is pijlsnel gezakt tot het laagste niveau sinds de start in 1998.

En dinsdag bleek al dat de Duitse ZEW-index, die het vertrouwen meet van institutionele beleggers en analisten, gezakt was tot het laagste peil in vijftien jaar.

De langetermijnrente op overheidsobligaties op 10 jaar zakte in de Verenigde Staten tot 3,7procent en ook de Duitse Bunds zakten onder de 4procent. Uit de futures op de kortetermijnrente in de VS blijkt dat vele beleggers zelfs denken dat de Federal Reserve eind deze maand de beleidsrente in één keer met liefst 75basispunten zal verlagen. Ook daaruit blijkt hoe negatief sommigen de economische toestand inschatten.

Heel wat aandelen zakten de jongste dagen plots heel fors en zonder aanwijzing. Beleggers kunnen de koersdalingen niet langer aanzien, en gooien dan maar hun aandelen tegen eender welke prijs op de markt. Een vorm van capitulatie die vaak voorkomt na een moeilijke periode, maar meestal betere markten aankondigt.

Nog een signaal is de merkwaardige prille sterkte van de dollar. Na de aankondiging op dinsdag dat de winkelverkopen in de Verenigde Staten in december waren gedaald, zakte de dollar slechts even weg richting dieptepunt (1,49dollar/euro). Sindsdien is sprake van een herstel tot 1,46.

En de olieprijs zakte gisteren onder de 90dollar per vat, wat de vrees voor inflatie en stagflatie kan temperen. Gisteren bleek dat de Amerikaanse inflatie in 2007 toenam tot 4,1procent.