Een soort Spice Girls après la lettre. Alleen: bij de Spice Girls had je vijf totaal verschillende ‘personages'. Als er van de Babushki straks bij de allerlaatste repetitie eentje doodvalt, staat er vanavond gewoon een andere bomma op het podium. Zonder dat iemand het verschil zal merken. De folkloregroep bestaat namelijk uit veel meer leden dan de zes die in beeld komen. De jongste is 43, de oudste 86. Op het podium vanavond is Natalya Pugachyova de oudste met haar 76 jaar. Granya Baysarova is met 62 jaar de benjamin van de groep. Yelizaveta Zarbatova zullen we helaas missen vanavond. Ze is 86 en intussen te oud om mee op tournee te gaan.

Wie zijn deze Babushki eigenlijk? Ze komen uit Buranova, een boerendorpje met amper 650 inwoners, in de deelrepubliek Oedmoertië. Het verzorgen van geiten en paarden is er belangrijker dan de showbizz, maar de zingende oma's zijn intussen echte sterren in hun dorp. Ze zijn dan ook gedroomde ambassadrices voor Buranova, al zingen ze stuk voor stuk zo vals een kat. Wat ze missen aan zangtalent, compenseren ze ruimschoots met hun aandoenlijke enthousiasme. De manier waarop ze rondjes draaien in hun traditionele klederdracht – hun tandenloze of van vals gebit voorziene mond wijd opengesperd – is aandoenlijk. Tussendoor vinden ze nog de tijd om in een oven perepechi, typische Oedmoertse koekjes, te bakken. Wie doet het hen na?

Echte showbizzgroentjes zijn de grootmoeders niet. Ze raakten twee jaar geleden in de belangstelling toen het Russische nieuws een reportage aan hun zangkoortje wijdde. Dat was de aanloop naar een deelname aan de Russische preselecties. Ze eindigden derde. Vervolgens trokken ze door Rusland, Estland en zelfs Frankrijk met een muzikaal programma waarin ze in het Oedmoertse dialect eigen versies brachten van nummers van The Beatles, The Eagles, Deep Purple, Queen en Shocking Blue. Scala in folkversie, met andere woorden. En ze hebben nog humor ook: tijdens optredens brengen ze ook een cover van de James Blunt-hit I'm beautiful.

In maart van dit jaar deden ze nog eens mee aan de preselecties voor het songfestival. Dat ze deze keer wel het ticket voor Bakoe in de wacht sleepten, mag een klein mirakel heten: ook Dima Bilan deed mee, een voormalige pornoster die in 2008 het Songfestival zelfs gewonnen had.

De oma's bleven deze week in Bakoe rustig onder alle persaandacht en de torenhoge verwachtingen. Hun songfestivalmissie is nu al geslaagd. De recent verworven internationale roem zullen ze de komende maanden zeker kunnen verzilveren. Maar het geld zal niet opgaan aan designerkleren, dure handtassen en exclusieve feestjes. ‘Als we hieraan geld overhouden, kunnen we onze bouwvallige dorpskerk eindelijk beginnen heropbouwen', klinkt het. Dat zijn alvast twelve points die uit de hemel komen gevallen vanavond.

Het Eurovisiesongfestival Een, zaterdagavond om 21 uur