brouwerijen

De zakenbank Lazard polst fondsenbeheerders over hun aandeelhouderspositie in Anheuser-Busch (AB), zo vernam De Standaard. Lazard lijkt daarmee het terrein te verkennen voor het lanceren van een effectief bod van InBev op Anheuser-Busch. De hamvraag blijft of InBev daarmee vlast op het lanceren van een zogenaamd 'unsollicited offer', een ongevraagd bod.

Gisteren citeerde het persagentschap Reuters alvast enkele aandeelhouders die aangaven een bod van 65 dollar per aandeel AB genegen te zijn. Die prijs komt neer op een premie van bijna een kwart voordat het nieuws van de biedplannen uitlekte.

De belangrijkste aandeelhouder die zich nu over een eventuele overname uitspreekt, is Eaton Vance. Met een belang van 5,5 miljoen aandelen (0,77 procent) is het de op negen na grootste aandeelhouder van AB. 'Een overname zou er een meer globale firma van maken en dat spreekt ons wel aan', liet een topman van de fondsbeheerder weten.

Volgens Jarislowsky Fraser, een Canadees bedrijf met een belang van 0,23 procent, is 65 dollar per aandeel 'geen slechte prijs'. 'Als het bedrijf blijft zoals het nu is, zou het minstens twee jaar duren vooraleer het aandeel op dat niveau komt', stelt topman Stephen Jarislowsky. Een fondsbeheerder uit San Francisco, die eveneens een belang van 0,23 procent heeft, spreekt van 'een faire prijs'.

Warren Buffett is met een belang van 5% de grootste aandeelhouder en heeft zich nog niet openlijk uitgesproken. De familie Busch heeft 4%, maar binnen de familie is er al één dissonant geluid gehoord bij monde van Adolphus Busch IV, een oom van de huidig ceo.

Door het gespreide aandeelhouderschap lijkt Anheuser-Busch een relatief gemakkelijke prooi mocht InBev doorzetten. 'De intrede van InBev zou de juiste bedrijfscultuur inbrengen, waardoor AB minder een familiebedrijf en meer een beursgenoteerde aandeelhoudersvriendelijk bedrijf zou worden', zei Jarislowsky. (pdd)



www.standaard.biz/inbev