Deminor hoopt op termijn zijn Active Governance Fund verder te kunnen uitbouwen tot een omvang van 100 miljoen euro en meer. 'De timing van de lancering van het fonds was wat uitdagend, aandelen waren hoog gewaardeerd, maar ons thema zat en zit goed', zegt Pierre Nothomb, een van de beheerders van het activistisch fonds.

Eerder deze week raakte bekend dat het Deminor Active Governance Fund in het aandeel Agfa-Gevaert is gestapt. Het fonds zit ook in Omega Pharma, een ander bekend 'Bel-20-bedrijf'. De participatie in Omega Pharma is ondertussen gedeeltelijk afgebouwd.

Deminor belegt in negen soorten van situaties. De deelneming in Electrabel en RTL Group bijvoorbeeld is gericht op bedrijven waar het fonds een uitrookbod verwacht of dat aan de orde is. Een ander kolfje naar de hand van het activistisch fonds zijn moeder-dochter-situaties (momenteel Italcementi versus Ciments Français, maar het Belgische voorbeeld bij uitstek was jarenlang Suez en Electrabel, waar de Franse moeder allerhande wegen zocht om de hand te leggen op de cashflow van Electrabel en in elk geval controle behield over waarin Electrabel mocht investeren).

Bedrijven die te veel cash hebben (Mobistar, Belgacom) zijn al even evidente doelwitten, net als beursgenoteerde bedrijven die met een omruilbod te maken krijgen (ArcelorMittal), afsplitsingen (Agfa-Gevaert, Omega Pharma), holdings (Bolloré, Rotschild), belangenconflicten op managementniveau (Depfa), overnamebiedingen (Cegedel) en belangenconflicten tussen aandeelhouders.

Schommelen

Het fonds werd gelanceerd in november 2006, net voordat de markt piekte. Dat heeft Deminor wat parten gespeeld, maar minder dan sommigen dachten. Begin dit jaar stond de nettoactiefwaarde van het fonds op 97,5 euro of bijna break-even. De eerste dagen van januari 2008 waren echter donkere dagen. De markt ging onderuit en zo ook het fonds. Gisteren noteerde de nettoactiefwaarde 88,59 euro.

'We hebben de correlatie met de beurstrend afgezwakt. Het is de bedoeling om minder te schommelen dan de markt (een beta van 0,6 tegenover 1 voor de markt)', zegt Nothomb. Het fonds blijft bij het thema activisme zweren. 'Het thema zit goed, maar we gaan niet meer in kleine beurskapitalisaties stappen. Je kunt er niet weg als je wil en je hebt er ook minder hefbomen. Er is veel minder interesse voor wat in een klein bedrijf gebeurt dan bij grote groepen', zegt Nothomb.

Omgekeerd heeft Deminor ondervonden dat er in grotere bedrijven waar iets scheef zit, gemakkelijker medestanders te vinden zijn bij andere institutionele aandeelhouders die eveneens verandering willen zien. Een andere conclusie is dat het fonds sneller wil roteren. Een dossier moet voortaan binnen de twaalf maanden roteren tegenover voorheen twee jaar.

Op de thema's die het bepleit, stelt Deminor zich vrij scherp op, maar het fonds is wel voorzichtig bij de keuze van de investeringsdossiers. Energie bijvoorbeeld is vandaag goed voor 30% van de portefeuille. 'RTL Group, Electrabel en Cegedel zijn drie van onze zware participaties', zegt Nothomb. Ook de geografische spreiding valt op. Frankrijk is goed voor 22,2% van de portefeuille, België voor 10,3%, Luxemburg voor 12,6%.

Typisch voor activistische fondsen is dat, zodra een doelwit is geïdentificeerd, een hele procedure wordt gevolgd. Het begint in essentie met een brief die naar de raad van bestuur wordt gestuurd. De tweede stap is een ontmoeting met de top. Vervolgens wordt een lijst met vragen voorgelegd. Daarna komt er een eisenpakket met het oog op een betere beurskoers. Een brandje stoken op de aandeelhoudersvergadering is een ander middel.

Maar lawaai maken is geen garantie op succes. Deminor, dat een stevige reputatie opbouwde, is het aan zichzelf verplicht om met zijn activistisch fonds punten te scoren.

'We hebben geleerd dat het moment van de actie (een brief schrijven en dergelijke) en het ogenblik van investeringen beter niet samenvallen. Bij Omega Pharma was dat het geval, maar bij Agfa-Gevaert hebben we bewust gewacht, ook al blijft dat een risicovol dossier.'