In de portefeuille van Deminor zitten enkele opvallende buitenlandse bedrijven.

Het Deminor Active Governance Fund (Dagf) raakte in eigen land vooral bekend via de deelneming in Omega Pharma, maar die is ondertussen in belang gereduceerd. 'Maar we zullen ons er activistisch blijven opstellen', zegt Nothomb. Zopas ging een brief naar de toezichthouder CBFA de deur uit. Deminor hekelt daarin onder meer het feit dat sterke man Marc Coucke vorig jaar als voorzitter 400.000 euro verdiende.

Deminor hekelt ook de slechte communicatie van Omega Pharma. Maar waar het fonds minder greep op heeft, zijn de operationele prestaties en het groeikarakter van het bedrijf. Het ziet ernaar uit dat Omega Pharma nog een tijdje een moeilijk dossier blijft voor Dagf.

Bij RTL Group (een investering van november 2007) is de hoop concreter. Dagf heeft er zijn belang gebundeld met dat van onder meer Petercam en vormt een blok van 5% tot 7% van het kapitaal waardoor het betere uitkoopvoorwaarden kan afdwingen. 'We mikken op een prijs van 90 euro tot 95 euro per aandeel', zegt Nothomb. '5 euro is al uitbetaald als dividend.'

Bij Electrabel (de allereerste investering in november 2006) is het wachten op het arrest van het hof van beroep aangaande het uitrookbod. Inzet is om de waarde van de kerncentrales gehonoreerd te zien. Bij het Luxemburgse Cegedel (november 2007) was een fusie met het gasbedrijf Soteg aan de orde, maar kwam ArcelorMittal tussenbeide via Saar Ferngas waardoor een complexe 'ménage à trois' voorligt. Dagf wil een correcte ruilverhouding.

Bij ArcelorMittal zelf (mei 2007) stapte het fonds in net voordat bleek dat er geen uitrookbod kwam maar een ongunstig alternatief via een fusie. Dagf en anderen trokken naar de rechtbank.

Bij Agfa-Gevaert (mei 2008) is de inzet een zo hoog mogelijke waarde uit de brand te slepen bij het lopend fusie- en overnameproces.

Het fonds heeft zijn belang in Mobistar (november 2007) in februari verkocht toen het bedrijf een cashuitkering aankondigde.

Bij de Duitse bank Depfa (november 2006) stelde Dagf met succes managementmisbruiken aan de kaak. Na 9 maanden actie kwam er een overnamebod, maar de overnamepremie ging in rook op als gevolg van de kredietcrisis. Completel, waar het fonds in december 2006 instapte, was aangestipt als overnamekandidaat. Zo geschiedde, wat een mooie return opleverde. De Franse windmaker Theolia (januari 2008) heeft een belangrijke geïnstalleerde basis windmolens. Er zijn ook governance issues. Het bedrijf maakt verlies, maar de ceo verdient 2 miljoen euro per jaar.

Ciments Français (november 2006) wordt gedomineerd door het Italiaanse Italcementi. Dagf wil dat de Italianen duidelijkheid scheppen over hun uitkoopintenties. Aleo Solar (januari 2007) worstelt met belangenconflicten. Bij Océ (januari 2007) eiste Dagf enkele veranderingen en verkocht het zijn belang toen die gehaald werden.