Amerikanen blijven kopen
De Bel-20 deed het net als woensdag beter dan de meeste van zijn Europese collega's, maar dat er zelfs een winst inzat van meer dan 1% heeft natuurlijk veel te maken met de positieve cijfers van Wall Street. Enkele uren na de opening waren de Amerikaanse aandelenindices al anderhalve procent geklommen. Vooral de verrassend sterke verkoopcijfers van Wall Mart, de grootste supermarktketen van de VS, staken de beleggers een hart onder de riem. De verkoop in de winkels steeg in mei exclusief brandstoffen met 3,9%.

Mogelijk heeft de wat verbazende weerstand van de Amerikaanse consument te maken met de cheques die de overheid in de loop van de maand mei begon te verzenden. Alvast 350 miljoen euro van die cheques belandden in de kassa's van Wal Mart, meldde de cfo.

In Europa was er al bij al minder richtinggevend nieuws. Dat de ECB de rente onveranderd zou laten, was ruim verwacht. Door te stellen dat er mogelijk in juli een kleine renteverhoging zou komen, gaf Jean-Claude Trichet vooral een pittig tintje aan de klassieke retoriek om iedereen te waarschuwen op te letten voor een inflatiespiraal.

Na die prik van Trichet, gaf de Bel-20 even wat van zijn winst prijs. Maar in de late namiddaghandel koerste de Brusselse sterindex alweer hoger, aangevuurd door de positieve stemming op Wall Street. Bij de slotbel had de Bel-20 een winst van 1,1 procent op 3.755,04 punten.

Agfa-Gevaert (+4,1 procent tot 5,30 euro) was nog eens de beste van de klas. Het aandeel maakt al langer aanstalten om naar hogere regionen te trekken, maar werd steeds teruggewezen..

KBC (+2,3 procent tot 79,04 euro) pakte, net als Fortis (+1 procent tot 15,59 euro), zijn eerste winst van de week. Dexia (+0,5 procent tot 14,68 euro) ging licht hoger. De bankaandelen verloren de jongste weken heel wat terrein door nieuwe onrust in de kredietcrisis.

Ook Solvay (+1,8 procent tot 97,90 euro) was weer in goeden doen. Het aandeel van de chemie- en farmagroep boekte zijn negende winst op rij en steeg naar zijn hoogste peil van 2008. Op de brede markt kon sectorgenoot Tessenderlo (+2,1 procent tot 36,20 euro) naar zijn hoogste peil sinds november vorig jaar klimmen.