Met TeliaSonera wordt France Telecom de grootste telecomgroep van Europa. TeliaSonera wijst het bod nog even af.

telecom

Van onze medewerkerReeds op 16 april liet France Telecom verstaan dat het een bod zou doen op de Scandinavische telecomgroep TeliaSonera. Daarmee reageerde France Telecom (FT) op het bericht dat de Zweedse overheid haar resterende belang van 37% in TeliaSonera wilde verkopen.

Sinds midden april is de koers van France Telecom met 17% gezakt en die van TeliaSonera met 29% gestegen. Een klassieke bestraffing en beloning voor respectievelijk de overnemer en het overnamedoelwit, maar in dit geval loopt de prijs toch al behoorlijk op. Met de slotkoersen van gisteren bedroeg het bod al zo'n 56,2 Zweedse kroon per aandeel TeliaSonera. In totaal is dat omgerekend 27,5 miljard euro.

Bovendien wil FT bijna de helft in nog nieuw te creëren eigen aandelen betalen, waardoor de verwatering voor de FT-aandeelhouders toeneemt als de koers van het eigen aandeel zakt. Analist Rob Goyens, telecomspecialst bij Dexia, berekende dat FT 25% extra aandelen zal moeten uitgeven.

Maar de raad van bestuur van TeliaSonera verwierp het bod gisteren al als 'te laag'. De Zweedse overheid sloot zich daarbij aan. Allicht zuiver opportunistisch, denkt ook Rob Goyens, 'want in mei 2007 verkocht Zweden al 8% van de participatie tegen 50 Zweedse kroon'.

Goyens ziet relatief weinig kans op een hoger bod van een andere speler, maar FT zal zijn bod allicht wel nog moeten verhogen. Een prijs tot 60 Zweedse kroon of 30 miljard euro noemt de sectorspecialist van Dexia nog 'billijk'.

Hoewel de meeste analisten wat verrast waren door de stap van FT, ziet Rob Goyens toch een aansluiting met de strategie van FT om zijn aanwezigheid in de groeilanden te verhogen.

Op het eerst gezicht lijkt TeliaSonera vooral een groep met activiteiten in rijpe Scandinavische landen. Maar de groep heeft ook een hele reeks activiteiten in groeilanden en met name twee deelnemingen in erg belangrijke groeilanden. Zo is er een participatie van 37,1% in de grootste mobilofoonoperator van Turkije en een belang van 43,8% in de op twee na grootste mobilofoonoperator van Rusland.

Zo berekende Rob Goyens dat naar ondernemingswaarde 57% van TeliaSonera al kan gesitueerd worden in de groeilanden en 43% in Scandinavië.

Hoewel de stap strategisch en op lange termijn mogelijk te verdedigen valt, zijn de nadelen voor de aandeelhouders niet min. Vooral op korte termijn, zoals de verdere koersdaling (-5,1%) gisteren nogmaals aangaf. Omdat FT financieel niet anders kan dan ook in eigen aandelen te betalen, zou Zweden 7,5% van FT verwerven. Een enorm pakket dat boven de markt zou hangen, want als Zweden af wil van de deelneming in TeliaSonera, zal het ook geen pakket FT-aandelen willen aanhouden.