Crédit Agricole zoekt 5,9 miljard
Foto: © NO BYLINE
De Franse bank biedt nieuwe aandelen aan met een korting van 37 procent.

Analisten keken gisteren op van de uitzonderlijk grote korting die de op twee na grootste Franse bankgroep biedt. Het gaat wel om preferente aandelen, wat inhoudt dat beleggers één nieuw aandeel kunnen kopen voor elke drie die ze al in portefeuille hebben.

De nieuwe aandelen komen op de markt tegen 10,6 euro. Tegenover de slotkoers van dinsdag is dat een korting van 37 procent. De waarde van de nieuwe aandelen is ook fors lager dan de prijs waartegen de bank in 2001 naar de beurs trok. Crédit Agricole maakte in 2001 zijn beursdebuut tegen een intekenprijs van 16,6 euro.

Analisten hadden een prijs rond 13 euro verwacht. De extra korting wordt gezien als een illustratie van de sterk verminderde rendabiliteit van de bank en van de moeilijke situatie op de kredietmarkt.

Crédit Agricole moest haar kapitaal verhogen nadat de bank eerder dit jaar als gevolg van de kredietcrisis al 5,5 miljard euro aan waardeverminderingen had moeten boeken. In de eerste drie maanden van het jaar dook de winst van Crédit Agricole ook met 66 procent.

De beurskoers van het aandeel Crédit Agricole zakte gisteren 7,7 procent, tot het laagste peil in vijf jaar. (bloomberg)