Telecom Italia, de grootste telecomgroep van Italië, gaat 5.000 banen schrappen tot 2010.

Het saneringsplan maakt deel uit van een doelstelling om de kosten in te perken met 300 miljoen euro per jaar. Dat heeft Telecom Italia gisteren bekendgemaakt. Telecom Italia verwacht dat de sociale kosten van het banenverlies 250 miljoen euro zullen bedragen en vooral dit jaar impact zullen hebben op de resultaten. Maar deze kosten zullen meer dan gecompenseerd worden door de besparingen die de volgende twee jaar verwacht worden, luidt het.

Het aandeel Telecom Italia steeg donderdag tot 4,7 procent, de grootste stijging in ruim twee maanden. Rond 13 uur stond het aandeel op 1,45 euro. Sinds begin dit jaar daalde het aandeel met 34 procent.

De in december aangestelde topman van Telecom Italia, Franco Bernabe, legt de klemtoon op het terugdringen van de schulden van het voormalige overheidsbedrijf. Aan de inkomstenzijde kampt de groep immers met druk door toenemende concurrentie en regulatoire druk.

Vanuit financiële hoek werd positief gereageerd op de herstructureringsplannen. Carmelo Pappalardo, een analist van Dresdner Kleinwort in Milaan, waarschuwt wel dat er nog 'zorgvuldige onderhandelingen met de vakbonden' nodig zullen zijn. (bloomberg)