Machtswissel aan top van TomTom
De Vlaming Alain De Taeye vervangt Alexander Ribbink aan de top van TomTom.

De Nederlandse producent van navigatiesystemen TomTom zet de overname van de Belgisch-nederlandse kaartenmaker Tele Atlas door. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

TomTom kondigde tegelijk het vertrek aan van operationeel directeur Alexander Ribbink, de tweede man in het bedrijf achter bestuursvoorzitter Harold Goddijn. De huidige topman en oprichter van Tele Atlas, Alain De Taeye, neemt Ribbinks plaats in de raad van bestuur (het Nederlandse equivalent van het directiecomité) in, als de aandeelhouders van TomTom daarmee akkoord gaan. Zij mogen zich daar op een buitengewone aandeelhoudersvergadering over uitspreken. Bij Tele Atlas wordt De Taeye dan weer opgevolgd door Bill Henry. Volgens TomTom is het vertrek van Ribbink een persoonlijke beslissing. Ribbink speelde een belangrijke rol in het succesverhaal van TomTom, dat sinds de beursgang in 2005 een explosieve groei doormaakte. Hij was grotendeels verantwoordelijk voor de succesvolle marketingstrategie die TomTom tot marktleider in autonavigatiesystemen heeft gemaakt.

TomTom betaalt 2,8miljard euro voor Tele Atlas. Het openbare bod liep op 30mei af. TomTom is inmiddels verzekerd van 97,48procent van de aandelen van Tele Atlas. (anp)