Overheid wil Fortis-rechter wraken
Foto: ruben.nl
De Belgische overheid haalt het grof geschut boven in de zaak-Fortis. Ze wil raadsheer Blondeel laten wraken en de verkoop van Fortis Bank tot elke prijs doordrukken.

Van onze redacteurDe zaak-Fortis draait uit op een open conflict tussen gerecht en overheid, nadat het Brusselse hof van beroep vrijdagavond de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas voor 65 dagen bevroren heeft. De overheid zou gebruik maken van de wettelijke mogelijkheid die minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) heeft om de procureur-generaal bij het Hof van Cassatie te vatten in deze zaak. Daarom werd Vandeurzen in het weekend officieel niet betrokken bij sommige beraadslagingen, zodat hij 'onpartijdig' bleef.

De procureur-generaal bij Cassatie zou op zeer korte termijn (in theorie vandaag al) moeten nagaan of er in de aanloop naar het arrest van vrijdagavond en tijdens de totstandkoming ervan onregelmatigheden zijn gebeurd. Zijn verslag zou kunnen dienen om een voorziening in Cassatie in te leiden, maar ook om raadsheer Paul Blondeel, de voorzitter van de 18de kamer bij het hof van beroep die het arrest uitsprak, te laten wraken. Eén element daarbij is dat in het arrest staat dat het in openbare zitting is voorgelezen, wat niet het geval was. Dat laatste is het gevolg van een conflict dat vrijdag losbarstte tussen het hof van beroep en de overheid. De overheid 'voelde' toen al dat een ongunstig arrest in de maak was en stond klaar met een verzoek om raadsheer Blondeel te laten wraken. Die had intussen zijn arrest echter al gewezen.

De overheid is ook van plan om een derdenverzet in te dienen tegen het arrest in verband met de opgelegde dwangsom van 5 miljard euro. Die moet betaald worden als het verbod om in de komende twee maanden een pakket van 50% plus één aandeel in Fortis Bank België door te verkopen, niet nageleefd wordt. De dwangsom geldt voor de overheid en de staatsholding FPIM. De staat stelt dat hij geen partij was in het arrest en gaat daarom in derdenverzet. Dat verzet komt normaal bij dezelfde kamer en raadsheren terecht.

Het derdenverzet en de interventie van de procureur-generaal bij Cassatie zouden allebei stappen zijn 'die op zeer korte termijn komaf maken met het arrest', waardoor Fortis Bank België zeer snel verkocht zou kunnen worden aan BNP Paribas. Een variant op de strategie van wat advocaat Mischaël Modrikamen gisteren 'de vlucht vooruit' noemde, is het doorverkopen van de aandelen-Fortis Bank België die niet geblokkeerd zijn. 'De overheid wil de zaak het koste wat het kost doordrukken, alles moet wijken, ook onafhankelijke raadsheren. Dan had men even goed een militaire rechtbank type Guantanamo kunnen inschakelen', klonk het geschokt. Anderen zegden dat het hof absoluut zijn visie had willen doordrukken.

Dit open conflict lijkt een zelden geziene test voor de scheiding der machten. Voor Fortis betekent dat wat een kans was om over een aantal zaken opnieuw te onderhandelen, door een 'vastberaden overheid' uitdraait op een verliessituatie voor iedereen.

Blz. 2 commentaar.

Blz. E1-E3 dossier.