Van den Bossche  wil brandweer  kunnen opeisen
Luc Van den Bossche. pn
Foto: © Bert Van Den Broucke
Spontane stakingen doen de discussie over een inperking van het stakingsrecht oplaaien.

Van onze redacteur

Christof Vanschoubroek

De chaos waarin Brussels Airport afgelopen vrijdag verzeilde, was zo goed als volledig te wijten aan de staking van de luchthavenbrandweer. Zeven brandweermannen waren nodig om de luchthaven open te houden, maar zelfs dat aantal werd niet gehaald. Brussels Airport beschikt over een eigen private brandweerdienst, speciaal opgeleid om op de luchthaven te werken. De reguliere brandweer mag niet preventief op de luchthaven opereren.

,,Bij wet moet de mogelijkheid gecreëerd worden om in een situatie als afgelopen vrijdag de nodige brandweermensen te kunnen opeisen,, zegt voorzitter Luc Van den Bossche van Brussels Airport Company. ,,Ik heb de federale minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (SP.A), daarover al aangesproken. De luchthaven heeft een publieke functie en een bijzonder groot economisch belang.'' Van den Bossche denkt dat zo'n regeling ook zin kan hebben voor bijvoorbeeld verkeersleiders. Dat is ook een kleine groep mensen die zonder problemen de volledige luchthaven lam kunnen leggen. ,,Er zijn nog van die sleutelberoepen, zoals loodsen in de havens.''

Brussels Airlines is zijn schade nog volop aan het berekenen. Thomas Cook en Jetair lieten intussen ook al weten Brussels Airport de rekening te zullen presenteren. Van gerechtelijke stappen is echter nog geen sprake.

Gisteren mochten de treinreizigers een spontane stakingsactie ervaren. Als protest tegen het geweld tegen vier conducteurs legden in grote delen van het land de treingeleiders het werk neer. Gevolg: een grondig verstoring van het treinverkeer en ellenlange files. De spontane stakingen doen de discussie over een inperking van het stakingsrecht weer oplaaien. Open VLD, Spirit en N-VA willen dat er werk gemaakt wordt van een minimale dienstverlening.

Blz. 10: NMBS geeft niet toe aan staking.Blz. E4: ,,Schadevergoeding? Zo'n staking is overmacht.''

Blz. 20: commentaar.