'Havens moeten mee investeren'
Kris Peeters bezocht tijdens de havendag in Oostende het crisis- en controlecentrum.Peter Maenhoudt Foto: © Peter Maenhoudt
Vlaams minister-president Kris Peeters wil dat de Vlaamse havens mee investeren in grote werken.

Havens

De Vlaamse regering heeft geen geld om infrastructuurwerken versneld uit te voeren, zei Peeters (CD&V) zaterdag op de Vlaamse havendag. Daarom vroeg hij aan de havens om mee te investeren, maar erg enthousiast zijn die niet. Volgens de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) willen de havens wel meewerken aan een alternatieve financiering, maar ligt die voor bepaalde werken wettelijk vast. 'Een verandering van de financiering kan op twee manieren', reageerde Van Peel op VRTRadio. 'Ofwel door die wettelijke regels aan te passen, ofwel door een speciale vennootschap op te richten waarin het gewest, het havenbedrijf en eventueel een privépartner kan participeren.' Met zo'n speciale vennootschap zouden de werken vlugger kunnen starten, zegt Van Peel.

Volgens de Gentse havenschepen Sas van Rouveroij (Open VLD) worden niet alle Vlaamse havens gelijk behandeld. Dat moet eerst worden weggewerkt, eer er over een alternatieve financiering kan worden gepraat. 'Als je ziet dat de Antwerpse haven grote winsten maakt, dan kan je niet ontkennen dat dat enkel kan omdat de Vlaamse Gemeenschap een groot deel van de kosten overneemt op basis van het havendecreet. Die elementen moet Peeters overwegen, voor hij beslist om een bepaalde last bij een havenbestuur te leggen.' (fpe)