Er is een groeiende vraag om aandelen te kopen op de beurs in de Verenigde Arabische Emiraten.

Beurzen

Het Britse HSBC is de eerste internationale bank die toestemming krijgt om aandelen te verhandelen op de beurs van de Verenigde Arabische Emiraten. 'Het Midden-Oosten staat heel erg in de belangstelling van institutionele investeerders van over heel de wereld', zegt Neil Foster van HSBC.

HSBC Middle East Securities zal nog dit jaar beginnen met het kopen en verkopen van aandelen op de beurzen van Abu Dhabi en Dubai. Het bedrijf is voor negenenveertig procent in handen van HSBC, het maximum dat de wet van de Verenigde Arabische Emiraten toelaat.

Investeerders uit Latijns-Amerika en Japan staan in de rij om aandelen te kopen uit de regio van de Perzische Golf. Die aandelen zijn gezakt na hun hoogtepunt vorig jaar. Op die manier willen de investeerders profiteren van de economische groei in de streek die vooral door oliedollars gevoed wordt. De twee beurzen hebben samen een totale marktwaarde van 161 miljard dollar, meer dan de Ierse beurs. De economie van het land groeit met bijna 10 procent per jaar.

HSBC is via lokale beurshuizen al op een tiental aandelenmarkten in het Midden-Oosten aanwezig voor zijn institutionele klanten. Een eigen licentie zal de bank echter 'veel meer controle' geven, aldus Foster. HSBC onderhandelt momenteel met verschillende andere landen om gelijkaardige vergunningen te bekomen.

'De Emiraten en het Midden-Oosten zijn een mooi verhaal', zegt Deon Verhooy van Emirates Bank International. 'Er is geen correlatie met de internationale markten, de prijzen zijn redelijk sterk gezakt en waarderingen zijn erg aantrekkelijk.'

Vorig jaar daalde de beursindex van Abu Dhabi met 42%, die van Dubai met 44%.

Dit jaar ging Abu Dhabi er al met 17% op vooruit. Dubai met 2,5%.