Electrabel doet forse stap terug
De elektriciteitsproducent Electrabel krijgt voor het eerst voet aan de grond in Duitsland. mh
Foto: © MH Michiel Hendryckx
Zo'n acht procent van de elektriciteitscapaciteit in ons land komt in Duitse handen. Electrabel en de Duitse energiegroep E.on hebben daarover een principeakkoord bereikt. 'We zetten de deur open voor een nieuwe concurrent in België', vindt Gérard Mestrallet, de topman van GDF Suez.

Van onze redacteurGDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel, stelt dat de Belgische elektriciteitsproducent met deze transactie zijn belofte om het productieoverwicht in ons land in te krimpen, ruimschoots is nagekomen. De belofte van het topduo Gérard Mestrallet en Jean-Pierre Hansen dateert al van oktober 2006. De afspraken werden nog gemaakt met de toenmalige premier Guy Verhofstadt.

De voorbije weken en dagen werd Electrabel herhaaldelijk met de vinger gewezen omdat het de belofte uit de zogenaamde Pax Electrica II om productiecapaciteit af te staan aan een derde speler, niet was nagekomen. (DS 8 december). De top van GDF Suez zei dat er nooit een concrete afspraak werd gemaakt over de timing van zo'n operatie. In regeringskringen zegt men van wel.

Mestrallet voegde er gisteren tijdens een persbriefing meteen aan toe dat het nu de beurt is aan de Belgische regering om haar belofte te houden. 'Vergeet het plan om Electrabel een heffing op te leggen van 250 miljoen euro', zei hij.

Door afstand te doen van twee klassieke elektriciteitscentrales en een deel van de productie van de Belgische kerncentrales, valt het aandeel van Electrabel in het elektriciteitspark van ons land terug van 75 tot 61 procent.

E.on, dat tot nog toe geen enkele centrale in ons land had, verwerft in een klap een marktaandeel van ruim 8 procent. Het Duitse energieconcern verwerft de centrales van Genk-Langerlo en van Vilvoorde (samen 941 megawatt) en het recht op de elektriciteitsopbrengst van 500 megawatt kerncapaciteit.

E.on liep het voorbije jaar in ons land in de kijker met zijn voorstel om in de Antwerpse haven een steenkoolcentrale met een capaciteit van 1.100 megawatt te bouwen. E.on houdt ook na de ruil met Electrabel vast aan dit project, zegt Jens Schreiber, woordvoerder van E.on. Hij voegde er nog aan toe dat zijn bedrijf momenteel geen plannen heeft om de stroom van die centrales te gaan verkopen aan de gezinnen en kmo's. E.on verkoopt vandaag alleen elektriciteit aan de middelgrote bedrijven.

De transactie omvat ten slotte nog een klein Nederlands verlengstuk. Electrabel staat in Nederland immers een deel van zijn productie in Nederland af. Het gaat daar om een capaciteit van 270 megawatt.

Electrabel kan de afzwakking van zijn dominantie op de Belgische elektriciteitsmarkt wel compenseren door een versterking van zijn positie in Duitsland. Electrabel ruilt zijn Belgische activiteiten immers in tegen Duitse.

De Belgische elektriciteitsproducent krijgt zo voor het eerst voet aan de grond in Duitsland. Electrabel krijgt er 1.691 megawatt bij in Duitsland en heeft nu uitzicht op een vermogen van 3.000 megawatt. Dat staat gelijk aan 2,5 procent van de Duitse productiecapaciteit. E.on staat drie klassieke centrales af (Zolling, Farge, Jansen) met een capaciteit van 991 megawatt en biedt Electrabel ook het recht aan om een deel van zijn nucleaire productie van vier kerncentrales - 700 megawatt - te verkopen. De nucleaire ruil is wel beperkt in de tijd. De twee energieconcerns hebben kerncentrales gekozen die tussen 2015 en 2018 stilgelegd moeten worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig