sociaal

De vakbonden en directie van het kabelbedrijf Nexans in Huizingen zijn het eens over een sociaal plan voor de 68arbeiders. De sociale moeilijkheden bij Nexans begonnen in mei van dit jaar. Na een lang weekend bleek dat de directie het bedrijf stiekem had leeggehaald. De arbeiders gingen toen in staking en de vakbonden weigerden om te onderhandelen zolang niet alle goederen en machines opnieuw zouden geïnstalleerd worden. Dat gebeurde uiteindelijk enkele dagen later. Nu wordt het bedrijf dus voorgoed ontmanteld.

Wie ouder is dan vijftig kan volgens het bereikte akkoord met brugpensioen, waarbij het verschil met het nettoloon voor 80 tot 95% wordt bijgepast. 29mensen komen hiervoor in aanmerking. Alle arbeiders kunnen er echter ook voor kiezen om, afhankelijk van de anciënniteit, een premie uitbetaald te krijgen. Die bedraagt minstens 30.000 euro bruto. De uitbetaling kan ofwel in één keer ofwel in schijven gebeuren. Wie voor de eenmalige uitbetaling kiest, moet dan wel patronale bijdragen laten vallen.

Bij een uitbetaling in schijven (circa 800 euro per maand) hoeft dat niet. Dan komt het geld bovenop de werkloosheidsuitkering tot het budget op is. Wanneer iemand eerder een nieuwe baan vindt, wordt het resterende bedrag ineens uitbetaald. 'Dat moet er voor zorgen dat de getroffen mensen er een tijdje tegen kunnen, maar wel voldoende gemotiveerd zijn om een nieuwe job te zoeken', zegt Bart Deceuckelier van het ACV.

Nexans verhuist de productie van kabels naar Slowakije, maar dat gaat blijkbaar niet zonder moeilijkheden. 'Ze hebben het heel lastig om die extra productie daar op te vangen. Vooral de just in time-leveringen aan Caterpillar (de belangrijkste klant, red.) verlopen erg moeizaam.' Volgens Deceuckelier zou het niet hem verbazen als Nexans de productie in Huizingen eventueel weer opstart. De vierentwintig bedienden die in Huizingen aan de slag waren, kunnen voorlopig op post blijven. Nexans behoudt er nog een commercieel centrum. (fpe)