Beurzen als een springveer
Het wat vreemde woord 'oververkocht' was bijzonder van toepassing op de Europese beurzen en dus hoeft het niet te verbazen dat de aandelen op dagen zoals gisteren herstellen als een losgeraakte springveer. En zeker nu beleggers er stilaan op beginnen te rekenen dat de centrale banken binnenkort gaan helpen door de rente te verlagen (Fed) of niet te verhogen (ECB). Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, zou laten verstaan hebben dat hij alle beschikbare middelen zal aanwenden om de stabiliteit op de markten te herstellen. Het lijkt opeens wat van het goede te veel. Een beetje schrik is noodzakelijk om gezond te blijven en te overleven. En zoals gezegd: wie een duurzaam herstel genegen is, moet hopen dat we nu niet te snel in euforie belanden.

De keerzijde van de medaille is overigens dat de zogenaamde risicovrije rente (overheidsobligaties) ook weer snel zal stijgen. Samen met het herstel van de aandelenkoersen kan dat de beurzen snel weer onaantrekkelijker maken. Gisteren steeg de rente op tien jaar op de bunds - de referentie - met 6 basispunten tot 4,3 %. Al blijft dat erg laag als je bedenkt dat we een tijdje terug op weg leken naar 5%.

De Bel-20 won 1,3% en sloot op 4.171,02 punten. De sterindex telde bij de slotbel achttien stijgers, met als grootste stijger het aandeel Umicore (+4,4 pct). KBC was de enige daler.

Dexia, dinsdag nog grootste daler in de Bel-20, koerste 2,1 procent hoger tot 20,01 euro. Fortis volgde met een stijging van 1,5 procent tot 27,07 euro. Umicore spurtte 4,4 procent hoger tot 158,10 euro in afwachting van de halfjaarcijfers die de groep vandaag bekendmaakt. Op de brede markt werden de koerslijsten aangevoerd door CMB (+5,7 %), EPIQ (+5,6 %) en Warehouses De Pauw (+4,6 %). IRIS won 2,2 procent.

Real Software steeg na de halfjaarcijfers even meer dan 10 procent, maar kreeg last van winstnemingen en sloot onveranderd op 0,40 euro.

Koperproducent Cumerio (+0,3 pct tot 29,93 euro) pakte gisteren uit met sterke halfjaarcijfers en trekt de verwachtingen voor 2007 op. Arinso noteerde voor het laatst op Euronext Brussel. Na het openbaar uitkoopbod van het Britse Northgate verdwijnt het aandeel donderdag van de beurstabellen. Northgate betaalde 25 euro per aandeel Arinso.