1. Is deze correctie te vergelijken met de vorige dips, zoals in maart dit jaar of in juli 2006? Dat bleken telkens koopgelegenheden.

Voor het Amerikaanse beurshuis Morgan Stanley blijft dit een correctie in een verder klimmende stierenmarkt. Het sentiment onder beleggers is behoorlijk pessimistisch geworden en dat is bijna altijd een goed teken, merkt strateeg Teun Draaisma op. Natuurlijk blijft er veel onzekerheid en het grote thema voor de volgende kwartalen wordt nu wat het effect zal zijn op de economie. 'Maar je moet kopen op het moment dat de onzekerheid het grootst is en wij denken dat we daar nu dicht bij zijn', aldus Draaisma.

2. Hoe pas je nu het best je portefeuille aan? Wat met de verdeling over aandelen, obligaties en cash?

Morgan Stanley (MS) voert de positie in aandelen op ten nadele van obligaties. Het advies blijft om wel nog cash aan te houden, voor in het geval de correctie toch nog verder zou gaan. Volgens de modellen van MS kan er in het slechtste geval, bij extreme stress, nog 13% af. Maar volgens het basisscenario van MS kunnen Europese aandelen tussen dit een jaar 17,5% klimmen.

3. Wat zijn jullie favoriete aandelen? Zijn er verschuivingen in sectoren? Mogelijk ook te mijden aandelen?

Na een correctie zijn er vaak verschuivingen in de prestaties van sectoren. Zo denkt Morgan Stanley dat cyclische sectoren het zullen moeten afleggen tegen technologie en de financiële aandelen. Die laatste overweegt het beurshuis dus, terwijl 'industrie' en 'consument' worden gemeden. Het beurshuis is ook een stuk minder enthousiast over grondstoffen en oliebedrijven. Mogelijk komen die door een wat lagere economisch groei toch onder druk.