Yahoo! toont de weg naar concurrenten
'Yahoo! Photos' houdt er volgende maand mee op. bn
Foto: © ERIN LUBIN
Het internetbedrijf Yahoo! zet zijn fotodienst Yahoo! Photos volgende maand stop. Een beslissing die in de lucht hing, aangezien het bedrijf vorig jaar de veel populairdere fotodienst Flickr overnam. Opmerkelijk is dat Yahoo! ervoor kiest om de leden van de site niet automatisch over te plaatsen naar Flickr, maar dat het de deur naar de concurrentie wijd openzet.

Alle gebruikers werden deze week per e-mail op de hoogte gebracht. Als ze hun foto's vóór 20september niet elders opslaan, gaan ze verloren. Yahoo! wijst hen erop dat ze kunnen overschakelen naar Flickr, maar dat dat niet de enige optie is.

In de mail vernoemt Yahoo! expliciet ook andere fotosites, zoals Photobucket, Kodak Gallery en Snapfish. Yahoo! heeft zelfs een systeem ontwikkeld waarmee de bestaande fotoalbums automatisch worden overgeplaatst naar een van deze concurrerende diensten.

Het bedrijf zegt bewust de foto's niet naar Flickr te hebben omgezet. 'We beseffen dat Flickr niet van iedereen de voorkeur geniet', klinkt het in de mail.

Op beide sites kunnen leden weliswaar een fotoalbum aanmaken, maar toch is het profiel van de bezoekers vrij verschillend. Yahoo! Photos wordt vooral gebruikt om privéfoto's op te slaan en een archief aan te leggen. De foto's konden er ook zonder kwaliteitsverlies worden opgeslagen, iets wat bij Flickr een betaaldienst is. Toch heeft dat het succes van die site nooit in de weg gestaan. Flickr dankt zijn populariteit vooral aan de 'community'-formule. Bezoekers delen hun foto's in gemeenschappelijke fotoalbums en geven ook commentaar op elkaars werk. Op die manier is de site in nauwelijks een paar jaar tijd uitgegroeid tot een plaats waar vooral amateurfotografen druk komen netwerken. (wle) www.flickr.com

photos.yahoo.com