Vastgoedmarkt naar afkoeling
De prijs voor een villa is de afgelopen zeven jaar maar licht gestegen. Wouter Van Vooren
Foto: © Wouter Van Vooren
De vastgoedprijzen blijven stijgen, maar minder sterk dan voorheen. Er blijven wel grote regionale verschillen bestaan.

VASTGOED

Gemiddeld kost een gewone woning in Sint-Lambrechts-Woluwe 417.276 euro. De residentiële gemeente aan de oostkant van het Brussels Gewest is met die vastgoedprijs de duurste van het land, zo blijkt uit een overzicht van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie.

Dat de huizenprijzen in Brussel torenhoog zijn, is al langer bekend. Van de tien duurste gemeenten in België liggen er acht in Brussel. Zelfs in het niet bijzonder aantrekkelijke Vorst is een woonhuis gemiddeld duurder dan in Knokke-Heist. En de prijsstijgingen zijn nog lang niet achter de rug. In de eerste helft van dit jaar werden woningen 5,7 procent duurder.

Toch is er een lichtpuntje, zo melden de statistici van de FOD Economie. De stijgingen zijn namelijk aan het afvlakken. Vorig jaar waren woningen nog 11 procent duurder dan het jaar ervoor. De prijstoename is dus gehalveerd. Ook de prijzen van bouwgronden, appartementen en villa's stijgen steeds trager. Een afkoeling van de vastgoedmarkt is in zicht, denkt de Algemene Directie Statistiek. Het aantal afgeleverde bouwvergunningen is al aan het dalen. In de eerste vier maanden van dit jaar werden er voor residentiële nieuwbouw 15 procent minder afgeleverd.

Uit het overzicht blijkt dat de gewone woonhuizen en de bouwgronden de afgelopen jaren het sterkst in prijs gestegen zijn. Een gewoon woonhuis kost nu gemiddeld 157.200 euro, ruwweg het dubbele van de prijs in 2000. En voor bouwgrond moet gemiddeld 79,6 euro per vierkante meter worden neergeteld. In 2000 schommelde de prijs nog rond de 40 euro. Appartementen zijn ook sterk in prijs gestegen, zij het iets minder dan de huizen. Een appartement kost nu gemiddeld 163.861 euro. Voor een villa moet gemiddeld 298.409 euro worden neergeteld, een prijs die de afgelopen zeven jaar slechts licht is gestegen.

Wel zijn er grote regionale verschillen. De goedkoopste huizen zijn te vinden in het Waalse Martelange, waar een huis gemiddeld 71.333 euro kost. Minder dan een vijfde van de prijs in Sint-Lambrechts-Woluwe. Ook in Momignies, Viroinval en Quaregnon zijn de huizen niet duur. De toptwintig van goedkoopste gemeenten is vrijwel volledig Waals, op één uitzondering na: Mesen in West-Vlaanderen. Andere goedkope Vlaamse gemeenten zijn Menen, Ronse, Heers en Vleteren, maar de huizen zijn daar wel een stuk duurder dan in de goedkoopste Waalse gemeenten. De duurste Vlaamse gemeenten zijn te vinden in de Rand rond Brussel: Linkebeek, Wezembeek-Oppem en Kraainem.

Voor appartementen ziet het plaatje er heel anders uit. Die zijn het duurst in de kustprovincie West-Vlaanderen. Gemiddeld wordt daar 192.858 voor een appartement betaald. In Antwerpen zijn de goedkoopste appartementen te vinden met een gemiddelde prijs van 152.932 euro. Voor woonhuizen is Antwerpen dan weer de op één na duurste Vlaamse provincie, na Vlaams-Brabant.

Voor de bouwgronden zijn de regionale verschillen erg groot. In het Brussels Gewest wordt de schaarse bouwgrond verhandeld voor gemiddeld 341,8 euro per vierkante meter. In Luxemburg daarentegen kost de bouwgrond gemiddeld maar 24,9 euro per vierkante meter. Bijna veertien maal goedkoper dan in Brussel dus. In Vlaanderen is Limburg de provincie waar de goedkoopste bouwgrond op de kop getikt kan worden: 101,6 euro per vierkante meter. Vlaams-Brabant is het duurst: 156,1 euro per vierkante meter. Meer dan tweemaal zoveel als in het aangrenzende Waals-Brabant, waar de bouwgrond gemiddeld 66,6 euro per vierkante meter kost. (rmg)