Misnoegde Fortis-aandeelhouders halen ook voor Nederlandse rechter geen gelijk.

Ook in Nederland heeft een rechter gisteren een eis afgewezen om de opsplitsing van Fortis te schorsen. De rechtszaak was aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dat is een belangenvereniging van kleine aandeelhouders. Die voelen zich benadeeld omdat de Nederlandse overheid in oktober de eigen afdeling van de bank-verzekeraar had genationaliseerd.

Er komt wel een onderzoek naar het beleid van Fortis van de voorbije jaren. De Nederlandse rechter wil dat een driekoppige onderzoekscommissie kijkt naar besluitvorming bij Fortis in de periode vanaf mei 2007 tot en met de nationalisatie van het concern. Het betreft vragen over de financiering van de overname van ABN Amro en de communicatie van Fortis over de financiële gezondheid naar aandeelhouders en klanten. Ook wordt de rol die overheden hebben gespeeld bij de nationalisatie onder de loep genomen.

Een verzoek tot zogenoemde onmiddellijke voorzieningen, van de beleggersclub Euroshareholders, werd afgewezen. Als de Nederlandse rechtbank deze had toegewezen, was de gedeeltelijke nationalisatie van Fortis op losse schroeven komen te staan. Euroshareholders, een club aangevoerd door voormalig VEB-voorman Peter Paul de Vries, trok in deze zaak samen op met de VEB.

De VEB stapte eind oktober naar de rechter. De beleggersclub vindt onder meer dat Fortis aandeelhouders onjuist heeft geïnformeerd en dat de overname van ABN Amro veel te veel risico's met zich meebracht. Beleggers verloren vele miljarden euro's toen Fortis in oktober grotendeels ontmanteld werd.

In België werd eerder op de dag de inleidende zitting gehouden van het beroep dat het advocatenkantoor van Mischaël Modrikamen in naam van 2000 Fortis-beleggers aanspande tegen een gelijkaardig vonnis in kort geding. Daaruit bleek dat er in beroep al op donderdag en vrijdag zal worden gepleit en dat er mogelijk begin volgende week al een vonnis kan worden verwacht. (nta)