Leterme geeft Ping An niets
Foto: rr
De Chinese verzekeraar moet niet rekenen op iets extra's.

Als het van premier Yves Leterme (CD&V) afhangt, dan moet Ping An, de grootste aandeelhouder van Fortis, niet rekenen op compensatie. 'Ik begrijp dat men teleurgesteld is, maar er zijn altijd risico's verbonden aan een investering', reageert Leterme.

Ping An zou vinden dat het recht heeft op een compensatie. Het beroept zich op een handelsverdrag tussen België en China, dat voorziet in schadeloosstelling wanneer een van de twee landen bedrijven nationaliseert. 'Er is inderdaad een verdrag daarover, maar dat is nog steeds niet geratificeerd door het Waalse Gewest', zegt Leterme. 'We hebben vorige vrijdag een gesprek gehad met de verantwoordelijken van Ping An, we blijven samenwerken.'

'Ping An heeft altijd sterk geloofd in het groeiscenario van het Fortis-managment, waarvan achteraf is gebleken dat het een verkeerde inschatting was. De Chinezen spreken van een substantiële waardevermindering voor de aandeelhouders, maar die waardevermindering was al gebeurd voor de regering ingreep', zegt Leterme nog.

Ping An heeft zich tot vandaag nog niet aangesloten bij de rechtszaak die Mischaël Modrikamen heeft aangespannen. 'Louis Cheung, de vertegenwoordiger van Ping An in de raad van bestuur van Fortis, heeft bij cruciale beslissingen niet tegengestemd heeft; hij heeft zich twee keer onthouden', zegt Leterme. (wov)

Blz. E1 berichtgeving.