Opel krijgt hoop maar nog geen beslissing
Foto: © MICHEL WIEGANDT
Noch in de Verenigde Staten, noch in Duitsland vallen de komende dagen beslissingen over Opel Antwerpen.

Van onze redacteur in

de Verenigde StatenHet onderhoud van de Vlaamse regering met de top van General Motors in Detroit leverde gisteren gematigde hoop, maar geen beslissingen op.Minister-president Kris Peeters (CD&V) en de ministers Frank Vandenbroucke (SP.A) en Patricia Ceysens (Open VLD) spraken er met Rick Wagoner, de ceo van GM, en Fritz Henderson, de voorzitter; ook Carl-Peter Forster, de topman van GM Europe, was er bij.

'Alle mogelijkheden blijven open. Eind maart moet er duidelijkheid zijn', zei Peeters nadien. Het 'engagement van de Vlaamse overheid is duidelijk overgekomen', zei hij. Patricia Ceysens zei dat daags voordien bij Ford wel concrete resultaten behaald werden.

De GM-leiding in Detroit 'bestudeert' de plannen die in de maak zijn voor een GM-Europe, maar spreekt er zich nog niet over uit en doet dat de eerstkomende dagen wellicht nog niet. Ze zegt dat GM in Europa hoe dan ook 1,2 miljard moet besparen en zijn overcapaciteit moet aanpakken.

Kris Peeters pleegde vooraf nog overleg met de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Vlaanderen en zijn Duitse buren moeten absoluut samen optreden, zei hij.

Gisteren had in Duitsland een gesprek plaats tussen vakbonden en directie in het Europees stuurcomité van GM. Ze werken een plan uit om alle Europese GM-activiteiten (Opel en Vauxhall) samen te brengen en autonomie te geven. 'Dat vergt een realistisch businessplan mét kostenbesparingen en personeelsaanpassingen', zei Rudi Kennes van het ABVV van Opel Antwerpen aan Belga. Volgende dinsdag is er een nieuwe bijeenkomst. Een uitgewerkt plan voorleggen aan de Europese ondernemingsraad van vrijdag, zoals de Duitse regering vraagt, is 'moeilijk haalbaar'.

Blz. E4 Ford pompt miljoenen in Genkse fabriek.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in