Fed blaast beurzen hoger
De Verenigde Staten zijn veertien dagen vroeger op het zomeruur overgeschakeld dan Europa. Daardoor bereikte het 'heugelijke' besluit van de Federal Reserve Europa al om iets voor half acht onze tijd. De vergadering van de Amerikaanse centrale bank besliste om de rente onveranderd te laten. Maar veel belangrijker was natuurlijk de bijgeleverde commentaar waarin de Fed opnieuw herhaalde dat de economische omstandigheden zo zijn dat de rente waarschijnlijk voor nog een 'extented period' laag zal blijven.

Meer hadden de (Amerikaanse) beleggers niet nodig om prompt aandelen en obligaties in te kopen en daarvoor wat extra kredieten op te nemen en carry trades (lenen in dollar om elders te beleggen) aan te gaan. Daardoor zakte de dollar en klommen de goudprijs en de olie.

Eerder waren de Europese beurzen er ook in geslaagd hoger te klimmen. De stemming was goed door een verdere verbetering van het Griekse probleem. De ministers van Financiën van de eurozone werkten verder aan een strategie om Griekenland in geval van nood leningen toe te kennen.

Maar belangrijker was dat het kredietratingbureau S&P meldde niet langer te overwegen om de rating voor Griekenland verder te verlagen, zoals het in februari nog had gezegd. Voor de financiële markten is dat het signaal om te geloven dat Griekenland en Europa de situatie weer in de hand hebben.

De Bel20 sloot met een winst van 0,9 procent op 2.631 punten. KBC was met een verlies van 0,6 procent merkwaardig genoeg het enige aandeel dat in het rood eindigde. De activa die KBC van de hand moet doen van de Europese Unie, in ruil voor de ontvangen staatssteun, wekken nochtans heel wat interesse. Voor de overname van KBL European Private Bankers zitten de Italiaanse familie Agnelli, het Zwitserse Julius Bär, de private-equitygroep KKR, de Indiase groep Hinduja en het Braziliaanse Safra in de tweede ronde. En volgens het persbureau Bloomberg zou BNP Paribas de Japanse effectentak van KBC kopen.

De andere financials wonnen wel. Dexia telde er 1,4 procent bij, Fortis won 0,6 procent. Fortis noteerde lang in het rood, tot S&P met zijn mededeling over de kredietwaardigheid van Griekenland kwam. Fortis heeft voor bijna 4miljard Grieks staatspapier in portefeuille.