Banken behoeden Bel-20
Foto: © Wouter Van Vooren
Op Euronext Brussel is de Bel-20 met een kleine winst aan de week begonnen. Positieve financials wogen ruimschoots op tegen InBev, dat ruim 3% moest inleveren. De Bel-20 won uiteindelijk 0,3% tot 2.969,06 punten. De sterindex telde 5dalers en 15 stijgers.

De Bel-20 kon zich, net als de andere Europese beursindexen, optrekken aan het nieuws dat de Amerikaanse overheid een reddingsplan heeft uitgedokterd voor hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddy Mac. De openingswinsten konden echter niet vastgehouden worden, vooral onder invloed van InBev. Om de overname van Anheuser-Busch te betalen, is een stevige aandelenemissie gepland die zal leiden tot een forse verwatering. InBev liet uiteindelijk 3,4% liggen op 43 euro. Na InBev was vastgoedspecialist Cofinimmo de grootste daler. Het aandeel ging 2,1% lager tot 110,17 euro na een koersdoelverlaging van UBS.

Sterkste stijger binnen de korf was Nyrstar met plus 5,9% tot 8,65 euro. Reden was de hausse van de zinkprijs. Die steeg voor de vierde dag op rij omdat China's grootste zinksmelters productieverminderingen overwegen in het kader van energiebesparingen voor de Olympische Spelen.

Ook de bankwaarden deden het goed dankzij het plan voor Fannie Mae en Freddy Mac. Fortis ging 1,1% hoger tot 9,55 euro. De bankverzekeraar verving zijn gedelegeerd bestuurder Jean-Paul Votron door Herman Verwilst, tot nu het nummer twee. Of de aandeelhouders daarmee genoegen zullen nemen, is de vraag. Verscheidene beleggersorganisaties eisen ook het ontslag van voorzitter Maurice Lippens. Dexia ging 1,5% hoger tot 8,55 euro en KBC boekte een winst van 1,4% tot 64,67 euro.

Op de brede markt ontgoochelden Option (-7%) en Deceuninck (-6,55%). Option stuurde vrijdag nog maar eens een winstwaarschuwing uit. Gevolg: een koersduik van 20%. Deceuninck heeft dan weer te lijden onder de ineenstortende huizenmarkt in de VS en Engeland.

In New York stonden wederom Freddie Mac en Fannie Mae in de belangstelling. Nadat het reddingsplan door beursgoeroe Jim Rogers een 'ramp' werd genoemd en ook Goldman Sachs zich negatief uitsprak, stuikte de koers in mekaar. In hun val sleurden de twee zowat alle financiële waarden met zich mee. Nadien konden de koersen van Freddie en Fannie zich weer herstellen.