In amper vier jaar tijd van 550 naar 160 werknemers. Dat is het trieste lot van het Gentse biotechbedrijf Innogenetics. Ooit was het een van de vlaggenschepen van de Vlaamse biotechnologie.

Innogenetics kijkt aan tegen een nieuwe reorganisatie. De operatie komt neer op een forse afslanking van de activiteiten. De visie van de vakbonden: het bedrijf Innogenetics als biotechbedrijf wordt ten grave gedragen.

Officieel heet het dat Innogenetics het centrale strategische punt in Europa wordt voor de Japanse farmagroep Fujirebio. In de praktijk betekent het dat Fujirebio besloten heeft om een belangrijk stuk van de onderzoeksafdeling te sluiten. Topman Christiaan De Wilde heeft het over een halvering van het aantal onderzoekers.

Innogenetics moet meer het accent gaan leggen op de verkoop van enkele eigen producten en vooral op die van de Japanners.

Deze koerswijziging kost in totaal 80 van de 269 arbeidsplaatsen en gaat samen met de sluiting van een van de twee vestigingen in Zwijnaarde. Verder worden ook in de buitenlandse filialen nog eens negen van de zestig banen geschrapt. De Japanse eigenaars gaan ervan uit dat de reorganisatie uiterlijk tegen juni van dit jaar afgerond wordt.

Volgens de vakbonden is de schrapping van het grootste deel van het onderzoek een grote teleurstelling voor het personeel. Innogenetics had de voorbije jaren al heel wat pluimen verloren als onderzoeksbedrijf. Het biotechbedrijf moest de voorbije jaren al zijn plannen opgeven om geneeskundige vaccins te ontwikkelen.

De Japanse eigenaar heeft nu beslist om ook het Alzheimer-onderzoek, de productie van eiwitten voor geneesmiddelen van derden en de ontwikkeling van biomarkers stop te zetten.

Het enige stuk van Innogenetics dat overblijft is de ontwikkeling van verkoop van tests om infectieziekten zoals hepatitis en hiv op te sporen.

Topman Christiaan De Wilde stak gisteren zijn persoonlijke ontgoocheling niet weg. ‘Het is een mokerslag voor de werknemers. Deze reorganisatie eist een heel hoge tol', verklaart hij. Vooral omdat het bedrijf eindelijk winstgevend is geworden, voegt hij er nog aan toe.

De Belgische topman van Innogenetics ziet ondanks de zware herstructurering nog iets positiefs in de aanpak van het Japanse moederbedrijf. ‘De toekomstige strategie is zeer duidelijk'.

Fujirebio heeft Christiaan De Wilde naar eigen zeggen verzekerd dat er verder geïnvesteerd wordt in de uitbouw van de activiteiten in Europa. ‘Ik heb vanuit Tokio de boodschap gekregen dat er na de reorganisatie investeringen zullen plaatsvinden in Europa.'

Het Japanse Fujirebio nam zes maanden geleden Innogenetics over van het Amerikaanse farmaconcern Abbott. De Wilde blijft ervan overtuigd dat de verkoop een goede zaak is geweest voor het bedrijf. ‘Waren we bij Abbott gebleven, dan was de toekomst van Innogenetics veel problematischer geweest.'