'Reynders heeft stemming vergiftigd'
Jan-Michiel Hessels geeft uitleg bij de vergadering.edm
Foto: © Eric de Mildt
Reportage Opstand der aandeelhouders De algemene vergadering van Fortis keerde zich agressief tegen de top en vooral minister Reynders (MR). Zijn ultieme zet bleek de doodsteek voor het ja-kamp.

Van onze redacteur'Meneer, heel mijn leven heb ik voor de MR gestemd, voor Didier Reynders. Wel, na vandaag nooit meer. Ik schaam me om Belg te zijn, als ik zie hoe onze regering hier probeert met de grofste middelen de boel te belazeren. Dit is echt een brug te ver, nu stem ik zeker over heel de lijn neen', zegt Michel Dens. De algemene vergadering van de Fortis Holding is op dat moment al een uurtje aan de gang, het commentaar vanuit de zaal is spijkerhard. De allerlaatste zet van de federale regering valt bijzonder slecht. De regering bezit via de Fortis Bank 125 miljoen niet-stemgerechtigde aandelen, of goed vijf procent van de Fortis Holding. Die willen ze plots toch laten meestemmen, wat de zaal witheet van woede maakt. De Fortis-top en de experts op het podium krijgen de wind van voren.

Deminor, de belangenvereniging van kleine aandeelhouders, zet meteen de harde toon. 'Hoe zit dat met die 125 miljoen aandelen?' vraagt woordvoerder Pierre Nothomb. 'U krijgt later antwoord op uw vraag', bijt expert professor Guy Horsmans op barse toon de zaal toe. De zaal ontploft. Onder luid geroep en getier stormt advocaat Mischaël Modrikamen naar voren en eist dat de regering de 'illegale actie' stopzet.

Jan-Michiel Hessels, de waarnemende voorzitter van de Fortis Holding, probeert te sussen: 'Wij hebben als Fortis Holding de vraag gekregen van Fortis Bank, en zijn het daar niet mee eens. Maar we zullen de vraag als eerste punt ter stemming voorleggen.'

De vergadering verandert in een lange lijdensweg voor Hessels, en vooral voor ceo Karel De Boeck, die bij momenten op de strafbank van een assisenproces lijken te zitten, met een volksjury van 5.000 boze en berooide heren in maatpak voor zich.

Een vertegenwoordiger van Test-Aankoop noemt de poging om de 125 miljoen aandelen te laten stemmen 'een illegale daad die de balans kan doen overhellen'. 'U bent een bende leugenaars, u hebt nooit met de kleine aandeelhouders aan tafel willen zitten. Minister Reynders heeft zelf toegegeven ons “voor de volle 100 procent te hebben genegeerd,. Wel ik bezweer u allen dat een 'ja'-stem gelijk staat met “het verlies van onze eer,, stelt Francis Prégardien van de belangenvereniging Adaf. 'In een middenblok in de zaal gaat een oudere Franstalige man helemaal door het lint: 'De Boeck ontslag, Hessels go home', blijft hij scanderen. Even verder zit Jean-Louis Leroy, nog een kleine belegger. Hij roept niet, maar is wel razend. 'De top van onze holding rijdt niet meer voor ons, maar voor de regering. Wel, die hebben er vandaag alweer le bordel van gemaakt. En wij moeten dan wel “verantwoordelijkheidszin, tonen?'

De experts krijgen het op hun heupen als de microfoons in de zaal één na één ingenomen worden door sprekers die vernietigend zijn voor de top en de deal met BNP Paribas. Professor Walter Van Gerven doet een eerlijke bekentenis: 'Ik ben een neofiet op algemene vergaderingen, maar ik had me dit toch anders voorgesteld.' Hij krijgt meteen boegeroep. De ene man die durft voor de microfoon op te roepen 'tot redelijkheid, en voor het goedkeuren van de deal', krijgt boze aandeelhouders naast zich. 'Uw drie minuten spreektijd zijn op, stel uw vraag', roept de zaal dreigend. Rond het middaguur daalt de temperatuur, in de hall serveert men gratis sandwiches met kaas en ham, koffie en rode wijn.

Als Modrikamen het woord krijgt, stroomt de vergaderzaal opnieuw vol. Maar de zaal ontploft pas echt als een oudere man die zich voorstelt als 'chirurg Melkon-Khan' de microfoon krijgt. 'Kameraden, wij laten ons niet intimideren. Niet door meneer Hessels, een Pinocchio wiens neus altijd langer wordt. Als een Amerikaanse gangster uit de jaren dertig heeft hij het altijd over “een deal, en niet een “overeenkomst,, zoals deftige Hollanders zeggen.'

De Fortis-top heeft de zaak nu duidelijk niet meer in de hand. De Boeck is het noorden helemaal kwijt. 'Je ne suis pas competent', flapt hij er in een ongelukkig antwoord uit, waarop de zaal spontaan applaudisseert. Als iemand wil weten 'wat de sociale gevolgen zijn voor de werknemers', stelt hij 'dat dat een vraag voor BNP Paribas is'. 'Imbecile', roept iemand, 'Salope', brult een ander.

Plots volgt de coup de theatre: Hessels krijgt een briefje toegestopt, de vergadering ligt plots compleet stil. Na een eindeloze stilte mompelt expert Horsmans 'dat Fortis Bank zijn vraag om mee te stemmen, terugtrekt'. Mensen veren recht alsof er een goal gescoord is.

Als een half uur later de stemresultaten op de schermen springen, is de reactie nog heviger in de zaal. Hessels geeft geen krimp en werkt de vergadering keurig af. Boze werknemers van Fortis Bank druipen af. 'Als syndicalist is dit een klap. Denkt u nu echt dat die aandeelhouders om onze werkzekerheid geven? Het is een schande dat Test-Aankoop hier komt meeheulen met een bende Brusselse advocaten. Wie verdedigt er onze belangen', vraagt André Mortier.

Als de zaal bijna leeg is, verlaat de top zijn podium. 'U kent mij niet, meneer Hessels, maar ik ben psychologe', zegt een vrouw tot de Nederlander. 'Ik wil u komen feliciteren voor de manier waarop u dit heeft aangepakt, het moet heel lastig geweest zijn.' 'Oef, ik dacht al dat u me ziek zou komen verklaren', reageert Hessels met een kwinkslag, maar zijn ogen staan toch vochtig.

Even verderop geeft De Boeck een interview. 'Ja, de sfeer was vergiftigd'. 'Hoe dat manoeuvre mogelijk was? Vraagt u dat aan de mensen die verantwoordelijk zijn.'