Ja werd neen
Mischaël Modrikamen (midden), omstuwd door journalisten na de aandeelhoudersvergadering. 'De raad moet zich schikken naar de wensen van de aandeelhouders.'Eric de Mildt
Foto: © Eric de Mildt
BNP Paribas haakt voorlopig niet af. Toch klinkt ook binnen de regering steeds meer kritiek op Didier Reynders, na het wegstemmen door de Fortis-aandeelhouders van de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas. Vooral de poging van de regering om 125 miljoen aandelen zonder stemrecht te gebruiken, zette kwaad bloed.

Van onze redactie

Woensdag 11 februari, 15.25 uur.

Met een flinterdunne meerderheid van 50,1 procent hebben de aandeelhouders van Fortis Holding de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas weggestemd. Slechts een vijfde van de aandelen was gisteren op de algemene vergadering vertegenwoordigd.

De vraag is nu hoe het verder moet met Fortis Bank. Juridisch zijn er voorlopig bijzonder grote bezwaren tegen een overname door BNP Paribas. Toch kwam er vanuit Parijs het signaal dat BNP Paribas wil doorgaan met de overname, op voorwaarde dat die snel kan worden afgerond. De bank zag een positief signaal in het feit dat een ruime meerderheid van aandeelhouders en personeel het project steunde, als geen rekening werd gehouden met de tegenstemmen van het Chinese Ping An.

Een belangrijk aantal aandeelhouders was oorspronkelijk wel van plan 'ja' te stemmen, maar wijzigde die beslissing op de valreep. 'De regering heeft geprobeerd om de stemming te vervalsen door met geschorste aandelen te stemmen en dat hebben de aandeelhouders niet gepikt. Men heeft het neen aan zichzelf te wijten', zei Paul Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs (VFB). Huybrechts was niet de enige die vond dat minister van Financiën Didier Reynders (MR) moet opstappen.

Binnen de regering klonk forse kritiek op de aanpak van de Franstalige liberaal. 'Vandaag is duidelijk geworden wat de strategie van Reynders heeft opgeleverd', aldus een vicepremier. 'De voorbije maanden heeft hij constant gesproken over het industriële project voor Fortis. Alleen heeft hij nooit de moeite genomen om uit te leggen wat dat industriële project dan wel was. Blijkbaar hadden heel wat aandeelhouders daar ook vragen bij.'

De regering staat nu klaar om Fortis Bank, net zoals Dexia Bank, met staatswaarborgen te steunen als de markt dat eist. De afgelopen dagen werd aandeelhouders vooral gewezen op de negatieve gevolgen van een neen-stem, maar opvallend was dat Karel De Boeck, de ceo van de Fortis Holding, gisteren expliciet afstand nam van die doemscenario's. 'Je moet dat in zijn juiste context zien. We moeten nu met de overheid en BNP Paribas samen zitten om te zien wat er moet gebeuren.'

Mischaël Modrikamen, algemeen aangezien als de architect van de neen-stem, wil dat BNP Paribas, de Belgische en de Nederlandse overheid nu met de aandeelhouders gaan spreken. 'De raad moet zich schikken naar de wensen van de aandeelhouders.' Drie bestuurders trokken gisteren hun kandidatuur in. Drie anderen werden verkozen. Vrijdag moeten minstens twee van hen in Utrecht verkozen geraken of de patstelling in de raad van bestuur duurt voort. Filip Dierckx, algemeen directeur van Fortis Bank, wees erop dat de bank voor 100 procent in handen blijft van de overheid en dat er geen reden is voor de klanten om zich ongerust te maken.Blz. 2-3 commentaar en reportage.

Blz. 22-23 opinie.

Blz. E1-E5 verdere berichtgeving.