Het is lang geleden dat het beursjaar zo sterk van start is gegaan. Daardoor wordt het nu zelfs met goed nieuws moeilijk om de koersen verder op te jagen.

Van onze medewerker

Blijkbaar gaat Griekenland akkoord met de door Europa en het IMF gevraagde maatregelen, maar tot groot enthousiasme leidde dat niet op de beurzen.

Ook de sterke resultaten van Barco en Umicore werden niet beloond. Met een achteruitgang van respectievelijk 0,5 procent en 1,2 procent begroetten beleggers de knappe cijfers met een kleine ezelsstamp.

Maar een blik op de koersprestatie sinds begin dit jaar geeft een ander beeld. Barco won (inbegrepen de daling gisteren) dit jaar al 18 procent en Umicore 16 procent. Dat is zowat het dubbele van de Bel20 klim (+9 procent sinds begin dit jaar) en dus duidelijk beter dan de andere aandelen.

Hier is sprake van het fenomeen, bekend als ‘sell on the news': verkoop als het (goede) nieuws bekend is. De achterliggende gedachte is dat het goede nieuws dan toch al verwerkt is in de koers. Tijd om winst te nemen.

Maar meestal zet de opwaartse trend van de koers daarna toch door. Dat komt omdat de bedrijven die goed presteren, dat meestal ook verder blijven doen. En dat is ook best mogelijk voor Barco en Umicore: beide bedrijven gaven in hun commentaren blijk van duidelijk vertrouwen. Veel zwakte zagen ze niet in hun markten, integendeel.

Ook Melexis kon met uitstekende resultaten uitpakken en dat werd wel met een koersstijging van 2 procent beloond. Dat brengt de klim sinds begin dit jaar op 15 procent.

Waarom Melexis wel en Barco en Umicore niet stegen, is moeilijk te verklaren. Ook niet door de koersprestatie over 2011, want met verliezen tussen 19 en 23 procent lagen die dicht bij elkaar en in lijn met de daling van de Bel20 (-19 procent).

GDF Suez blijft net als vorig jaar sukkelen (zie grafiek). Beleggers straften het aandeel gisteren af met een verlies van 4,7 procent. Daardoor zakt de koers ook sinds begin dit jaar in het rood met - 3,9 procent, terwijl er vorig jaar al 21 procent af ging.

De resultaten waren volgens de verwachtingen, maar de vooruitzichten waren te vaag. Terwijl de groep eerst sprak van een bedrijfskasstroom van 20 miljard euro tegen 2013, werd dat nu 21 miljard euro tegen 2015. Zelfs voor beleggers die verder dan volgende maand denken, is dat te ver van hun bed.