Het wantrouwen in de Duitse economie is onverwacht sterk afgenomen.

conjunctuur

Daarmee lijken eerdere voorspellingen bevestigd te worden dat de grootste economie van de eurozone na een barslecht tweede kwartaal op een wat beter najaar afstevent.

De ZEW-index, die maandelijks bij een kleine 300 analisten en investeerders peilt naar hun verwachtingen, steeg afgelopen maand van -63,9 naar -55,5. Economen hadden een veel bescheidener verbetering tot -62 voorspeld. Daartegenover staat wel dat de indicator die nagaat hoe de ondervraagden de huidige situatie inschatten, fors gedaald is, van 17 naar -9,2.

Volgens het ZEW-instituut, dat de index maandelijks berekent, is het de combinatie van de fors goedkoper geworden olie en andere grondstoffen en de aanzienlijke verzwakking van de euro tegenover de dollar die analisten en investeerders wat minder somber stemt. Vooral de Duitse export had de jongste maanden veel last van de sterke euro.

Toch kan nog lang niet van optimisme worden gesproken, want met -55,5 staat de index nog steeds fors in het rood. In juli bereikte de indicator het laagste peil sinds het ZEW 17 jaar geleden met de berekening ervan begon.

Voorzitter Wolfgang Franz van het instituut voorspelde een maand geleden met grote precisie de verzwakking van de Duitse economie tijdens het tweede kwartaal en voegde er toen aan toe dat hij voor het lopende kwartaal een nulgroei verwacht, gevolgd door een licht herstel in het vierde kwartaal. Zo zou een recessie - twee opeenvolgende kwartalen met een krimpende economie - nipt vermeden worden.