Na een privacyschandaal met gelekte gegevens wil de Duitse regering maatregelen treffen.

BANKEN

Van onze correspondent

in DuitslandDe bankgegevens van miljoenen Duitsers worden verhandeld tussen malafide callcenters om zo illegaal geld te kunnen afboeken. Nepkopers die in opdracht van consumentenorganisaties op zoek waren naar de gegevens, wisten binnen een paar dagen de hand te leggen op vier miljoen bankgegevens.

Daarmee konden direct afboekingen worden gedaan van de rekeningen van nietsvermoedende bankklanten. De gegevens verwisselden voor een luttele 850 euro van eigenaar. Volgens de consumentenorganisaties heeft de illegale handel in bankgegevens een ongekende omvang. Zo zouden onder andere delen van de databases van Deutsche Telekom aan derden zijn verhandeld. Het grootste Duitse telefoonbedrijf heeft gegevens van 30 miljoen klanten. Voor zover nu bekend zijn bij zeker honderden mensen illegaal bedragen tussen 50 en 100 euro afgeboekt. De zaak kwam aan het licht toen een medewerker van een callcenter in het Noord-Duitse Lübeck een cd-rom met 17.000 gegevens naar de consumentenbond in zijn woonplaats stuurde. Zijn baas had hem gezegd dat hij aan de hand van die gegevens nieuwe leden voor een gokspelletje met de naam Eurochance moest zien te winnen. Op de lijsten met namen en telefoonnummers stonden echter ook bankgegevens.

Volgens de informant was het idee dat bij de klanten toch geld zou worden afgeboekt, zelfs als ze uitdrukkelijk zeiden niet mee te willen doen. De medewerkers moesten eigenlijk alleen bellen om later te kunnen aantonen dat er een gesprek van meerdere minuten had plaatsgevonden.

Volgens de Duitse regeringscommissaris voor de bescherming van persoonsgegevens, Peter Schaar, is de huidige wetgeving niet meer afdoende om misbruik te voorkomen. Behalve een verhoging van de boetes moet volgens hem de klant voortaan uitdrukkelijk - en niet in de kleine lettertjes - toestemming geven voor de doorgifte van zijn gegevens.