Lazard richt Belgische antenne op
Foto: herman ricour
De zakenbank Lazard heeft in de Brusselse 'Blue Tower' een eigen kantoor geopend.

FINANCIEN

De Belgische antenne van de zakenbank Lazard werd opgericht vanuit de Franse 'Maison Lazard' dat bekendstaat als vooraanstaand adviseur bij fusies en overnames. Lazard bewerkte al de Belgische markt vanuit Amsterdam en Parijs en stond recent InBev bij voor de overname van het Amerikaanse Anheuser-Busch.

Eerder dit jaar vond er nog een belangrijke wissel plaats bij Lazard. Met name de Vlaming Marc Pensaert, die nog in Londen en Parijs werkte voor Lazard, en jarenlang het gezicht bij uitstek was voor Lazard in de Benelux-regio, verliet Lazard om over te stappen naar de Banca Leonardo. Een nieuwe Europese zakenbank, opgericht vanuit ex-Lazard-toplui en waarin de Frère-docher NPM een belang van 20% heeft. Gerardo Braggiotti is de initiatiefnemer achter Gruppo Banca Leonardo waarin Pensaert een topspeler en sleutelfiguur wordt in het exclusieve partnership.

Net voor de zomer raakte dan weer bekend dat Lazard Wouter Gabriëls aantrekt als algemeen directeur Europa op vlak van fusies en overname. Gabriëls, zoon van de politicus Jaak Gabriëls (Open VLD), maakte naam als kabinetschef van Guy Verhofstadt. Vanuit die positie speelde hij een belangrijke rol ingrote politiek-economische dossiers zoals de onderhandelingen over VW Vorst en de gesprekken met Suez over de twee Pax Electrica's. Hij speelde ook zijdelings een rol in de overnamestrijd van Mittal. In dat dossier kwam hij voor het eerst in contact met Lazard. De Belgische regering had de zakenbank aangetrokken als adviseur.

Gabriëls die in september actief wordt bij Lazard, zal vanuit Parijs opereren maar zou ook een paar dagen per week in Brussel actief zijn. De 'Blue Tower' op de Louizalaan lijkt daarin een fysieke rol te zullen spelen. Op te merken valt dat bij de oprichting van de Belgische vennootschap Wouter Han uit Amsterdam als gerant fungeerde. Jozef Pinxten, zoon van Karel Pinxten (commissaris bij de Europese Rekenkamer), zorgde voor het juridische papierwerk. Jozef Pinxten werkt zoals bekend bij Allen & Overy. (pdd)