Dries Buytaert is de man achter Drupal, een gratis softwarepakket om websites te bouwen. Acquia moet de commerciële poot worden.

Drupal is een zogenaamd content management system (CMS), een softwarepakket waarmee je zonder veel technische kennis websites kunt bouwen, updaten en onderhouden. De 29-jarige oprichter van Drupal, Dries Buytaert, is een van de Belgische pioniers van de Open Source-beweging, een gemeenschap van programmeurs die hun softwarecode vrijgeven zodat iedereen er gebruik van kan maken en er nieuwe toepassingen rond kan bedenken. Drupal kun je dus gratis downloaden en gebruiken.

Het zeven jaar oude systeem werd inmiddels al meer dan 2miljoen keer gedownload en wordt door bijna een half miljoen bedrijven gebruikt om hun website te beheren. Onder meer MTV en Forbes maken gebruik van Drupal, naast allerlei ngo's zoals Amnesty International en Greenpeace. In ons land zijn onder meer de websites van Studio Brussel en Radio Donna gebouwd met de Drupal-software.

Drupal biedt niet alleen de klassieke CMS-functies, maar ook Web 2.0-toepassingen zoals het aanmaken van blogs, discussiefora en wiki's. De software werd dan ook razend populair dankzij de spectaculaire groei van Web 2.0.

Maar Drupal wordt daardoor ook een beetje het slachtoffer van zijn eigen succes, zegt Buytaert. 'Onze gemeenschap van vrijwillige programmeurs verdubbelt elk jaar in omvang, en dat creëert chaos. Het wordt steeds moeilijker om de mensen of toepassingen te vinden die je nodig hebt.'

Met Acquia hoopt Buytaert wat orde in die chaos te scheppen. Hij richtte het nieuwe bedrijf eind 2007 op, samen met de Amerikaanse ondernemer Jay Batson, om een commerciële dienstverlening rond Drupal uit te bouwen. Acquia volgt daarmee hetzelfde model als het Amerikaanse softwarebedrijf Redhat, dat een commerciële organisatie uitbouwde rond het gratis besturingssysteem Linux. 'Een van de problemen is dat je vanalles nodig hebt om Drupal te kunnen installeren, zoals een databasesysteem. Acquia zal daarbij kunnen helpen. We zullen via een webinterface ook een aantal betalende, geautomatiseerde diensten aanbieden.'

Afgezien van de afkomst van Buytaert is er overigens nog weinig Belgisch aan Acquia. Het jonge bedrijfje is gevestigd in Boston en haalde zijn eerste kapitaal -7miljoen dollar- op bij enkele Amerikaanse fondsen. 'Met dat geld willen we een internationale service-organisatie oprichten', zegt Buytaert. 'We denken onder meer aan een Europees kantoor.' Het eerste product van Acquia zou na de zomer op de markt komen.

http://drupal.org