'De beurzen kunnen nog veel lager. Er is nog geen capitulatie van de belegger. We zitten in een heel gevaarlijke cocktail, profiteer van tijdelijk herstel om uit te stappen', zeggen specialisten.

beurs

Van onze redacteurHet ergste leed op de beurzen is ondanks de catastrofale eerste jaarhelft niet geleden, zeggen specialisten. Ze raden aan om van een technisch herstel, een zogenaamde rebound, te profiteren om aandelen te verkopen. De Stoxx 600-index zou pas nieuwe steun vinden op een niveau van 255 punten, zegt een technisch analist die eerder dit jaar de huidige daling tot 280 punten voorspelde op een ogenblik dat velen van koopgelegenheden spraken.

Gisteren kregen vooral individuele aandelen in Brussel opnieuw sterke klappen. Nyrstar kreeg net zoals de dag ervoor een nieuwe dreun van 6,8% en is al meer dan de helft van zijn waarde kwijt tegenover zijn beursgang in oktober. Barco ging 6,10% onderuit, Brederode 4,95%, Delhaize liet 3,54% liggen, InBev 3%. Fortis herstelde licht, plus 2,4%, maar de woede over de woordbreuk is niet weg.

De Bel-20 sloot 0,67% lager af op 3.081,83 punten. Men moet al tot 2004 teruggaan om dergelijke lage niveaus te zien. 'We zitten in een zeer gevaarlijke cocktail. Er zijn al meer dan 50 landen waar de inflatie meer dan 10% bedraagt en de komende 3 maanden komen daar nog 20 landen bij. Terzelfder tijd verzwakt de economie, wat stagflatie betekent. Daarbovenop zit de bankensector in crisis en weegt die sector zwaar op de beursindexen. Het kan nog veel lager dan vandaag', zegt een zogenaamde buy-side-analist. In tegenstelling tot sell-side-analisten moet hij het niet hebben van positieve beleggingsrapporten die de beurshandel doen draaien.

Een van de onderschatte risico-elementen is de vastgoedcrisis in de VS die nog steeds aantrekt en waardoor het subprime-leed nog zal vergroten. 'En daar is deze crisis mee begonnen.' Op korte termijn zou de beurs een technisch herstel moeten laten zien. 'Maar dat zal niet zo groot zijn, daar is de volatiliteit vandaag onvoldoende hoog voor.' Na het technisch herstel van pakweg 7% à 10% wacht een nieuwe daling, die de Euro Stoxx 600 op 255 punten zou brengen.

'De markt toont een perfecte kop-schouderformatie. Eentje uit de handboekjes.' Anderen zien dan weer koopkansen in het huidig klimaat. 'De risicopremie gaat door de stratosfeer. Wie nu koopt, zou zich veilig moeten voelen.' (pdd)

Blz. E2-E3 berichtgeving.