Grimmige vooruitzichten
De lawine van rampspoed die zich de afgelopen dagen en weken over beleggers heeft uitgestort, verloor gisteren niets aan kracht. General Motors zou failliet kunnen gaan, zegt Merrill Lynch. De Amerikaanse vastgoedcrisis kan nog verergeren, zegt minister van Financiën Henry Paulson. De olieprijs steeg gisteren nog maar eens tot boven 142 dollar, nadat gebleken was dat de Amerikaanse voorraden sneller geslonken waren dan verhoopt.

Met nieuws van dat kaliber was het nog een wonder dat de markten niet heviger reageerden. In Europa tekenden de meeste beurzen slechts lichte verliezen op. De Bel-20 ging 0,67 procent achteruit. Het grootste deel van de dag stond de index zelfs op winst, maar in de laatste twee handelsuren, na de opening van Wall Street, sloeg het sentiment om. Beleggers beseffen dat de vooruitzichten bijzonder grimmig zijn. De hoge olieprijs tast de bedrijfswinsten aan en de inflatie dempt het economisch groeipotentieel. Zolang die twee elementen het economisch landschap blijven bepalen, zullen de markten het moeilijk hebben om een bodem te vinden, voorspellen analisten en fondsenbeheerders.

De dollar zakte gisteren als gevolg van een rapport over de verzwakte Amerikaanse arbeidsmarkt, maar vooral doordat de markt verwacht dat de Europese Centrale Bank vandaag de rente zal verhogen. Die verwachting leeft al sinds voorzitter Trichet er enkele weken geleden specifiek allusie op maakte, maar wordt zwaar bekritiseerd door tal van Europese politici, met de Franse president Nicolas Sarkozy op kop.

In Brussel hielden de bankaandelen, die de afgelopen dagen zwaar onder vuur lagen, relatief goed stand. Fortis won 2,41 procent aan waarde en steeg weer tot boven de grens van 10euro. Dexia verging het minder goed: het aandeel raakte 0,10 procent kwijt en sloot op 9,70 euro. KBC dikte 0,17 procent aan.

Blikvanger in Brussel was de zinkverwerker Nyrstar, die een klap van 6,84 procent kreeg. Buiten de index werd IPTE bijzonder hard getroffen met een koersval van 26,33 procent. Beleggers reageerden daarmee op de winstwaarschuwing die het bedrijf dinsdag had rondgestuurd.