Ping An, de Chinese partner van Fortis, maakte op de beurs van Hongkong een harde smak.

Beleggers vrezen immers dat de Chinese levensverzekeraar zelf niet goed is uitgerust om Fortis te voorzien van vers kapitaal. Op de beurs in Hongkong verloor Ping An bijna 8procent. In Shanghai zakte het aandeel zelfs met 10% weg, waarna de handel werd stilgelegd.

Het bedrijf zelf gebaarde van kromme haas over de redenen van de zware val. De bestuurders zeiden verder dat er geen sprake is van onderhandelingen of overeenkomsten over voorgenomen overnames die bekendgemaakt zouden moeten worden volgens de beursregels.

Financiële analisten en handelaren noemden een reeks factoren voor de daling van Ping An. Zo worden Chinese verzekeraars geconfronteerd met grote schadeclaims na de sneeuwstormen en de aardbeving die het land dit jaar teisterden. Die claims zouden de winst flink kunnen aanvreten.

Verder wezen de kenners erop dat het marktsentiment de levensverzekeraar tegenzit. Het beursklimaat in Shanghai is al maandenlang zeer slecht, de beursindex is er sinds begin dit jaar al zowat de helft van zijn waarde kwijtgespeeld. Net zoals zijn grotere rivaal China Life bezit Ping An veel aandelen die genoteerd zijn op Chinese beurzen. De behaalde rendementen op die investeringen zijn niet bepaald fameus. (belga, fpe)