Een eigen bankdochter in China zou Fortis 300 tot 500 miljoen euro aan kapitaal kunnen 'kosten'.

Banken

Fortis hoopt zo snel mogelijk met een eigen bank te beginnen op de gigantische Chinese markt. Dat zegt Luc Henrard, de ceo van Fortis Azië. Dat moet Fortis toelaten om rechtstreeks financiële diensten aan te bieden aan de toenemende groep van rijke Chinese particulieren.

Maar voor het zover is, moet Fortis daarvoor de toelating krijgen van de Chinese overheid. Die laat de concurrentie van westerse banken in eigen land maar mondjesmaat toe. Volgens Henrard heeft Fortis daarvoor twee ijzers in het vuur liggen.

Enerzijds overweegt Fortis om zelf een banklicentie aan te vragen, net zoals een twintigtal westerse banken al heeft gedaan. Anderzijds zou Fortis binnenkort ook gebruik kunnen maken van de banklicentie van ABN Amro, wiens aanvraag voor private-bankingactiviteiten in China al in een beslissende fase zat.

'Maar als we voor die laatste oplossing kiezen, zullen we daarover nog moeten onderhandelen met Royal Bank of Scotland', verduidelijkt Henrard, die benadrukt dat er nog geen formele beslissing is genomen.

Het is dan ook nog niet duidelijk hoeveel kapitaal Fortis nodig zou hebben om een eigen Chinese bankdochter op te starten. 'Maar uit vergelijkbare voorbeelden mag je besluiten dat zo'n bank al snel 300 tot 500 miljoen euro aan startkapitaal nodig heeft om in de gigantische Chinese markt succesvol te kunnen zijn', zegt Henrard.

Fortis wil fors groeien in Azië. Vorig jaar boekte de bankgroep er 192 miljoen euro winst, wat goed is voor 5procent van het groepstotaal. Dankzij de integratie van ABN Amro en de joint venture met het Chinese Ping An in vermogensbeheer, wil Fortis de winstbijdrage uit Azië binnen afzienbare tijd verdubbelen tot 10procent. (nta) www.standaard.biz/fortis