Overheid stopt 3,5 miljard in KBC
Premier Yves Leterme (CD&V, rechts) woont met Commissievoorzitter José Manuel Barroso de slotceremonie van de top in China bij. Door de afwezigheid van Leterme is het akkoord over KBC nog niet bekrachtigd.belga
Foto: © BENOIT DOPPAGNE
De Belgische overheid stopt 3,5 miljard euro in KBC Groep. Daarmee heeft de groep opnieuw een van de sterkste risicobuffers.

Van onze redacteurSNico Tanghe

Voor het vierde opeenvolgende weekend was er in Brussel topoverleg over een kapitaalinjectie in een grote Belgische financiële speler, deze keer KBC. En hoewel er ook dit weekend opnieuw met miljarden werd gegoocheld, benadrukten ingewijden dat het KBC-dossier in weinig of niets vergeleken kan worden met de reddingsoperaties van Fortis, Dexia en Ethias.

Om de kapitaalinjectie van KBC nog voorbeurs te kunnen bekrachtigen, komt het kernkabinet vanochtend al om 7 uur samen, gevolgd door een ministerraad om 8uur. De overheidsinjectie van 3,5 miljard euro is nodig omdat steeds meer banken in Europa geld toegestopt krijgen van de overheden, waardoor KBC een concurrentieel nadeel dreigde op te lopen.

De injectie, die zo is opgezet dat ze de bestaande KBC-aandelen niet zal verwateren, moet dat probleem in één klap de wereld uithelpen. De aanbreng van 3,5 miljard euro vers kapitaal brengt het stootkussen tegen kredietverliezen (de zogenaamde Tier-1, red.) immers op een ruime marge van 10,7%.

Belangrijk in deze operatie is dat het niet gaat om een reddingsoperatie zoals bij Ethias, Dexia en Fortis - allemaal instellingen die dreigden om te vallen. Bij KBC dreigt dat gevaar niet. De Franstalige staatssecretaris voor Financiën, Bernard Clerfayt, blunderde dan ook toen hij zondag zei dat KBC liquiditeitsproblemen had en moest die woorden meteen inslikken. 'Men speelt met de instellingen', reageerde een ontstemde KBC-bankier.

De waarheid is veel minder dramatisch. Nu ook gezonde banken hun relatieve voorsprong in Europa dreigen te verliezen, moeten ze op hun beurt bijtanken. Toen ING en BNP Paribas dat afgelopen week deden, kon KBC niet achterblijven.

De sleutelvraag is echter tegen welke voorwaarden. Volgens kenners wordt de operatie bij KBC in essentie een kopie van die bij ING: niet-stemgerechtigd papier met een hoge coupon (vanaf 8,5%) voor de overheid. De injectie telt ook mee voor het berekenen van het kernkapitaal (de zogenaamde core-tier 1, red.) die opnieuw boven de 8% komt, net zoals voor de financiële crisis. Het extra stootkussen geldt ook als extra reserve om een conjunctuurverslechtering in Oost-Europa op te vangen.

De vaste aandeelhouders van KBC, de Boerenbond, KBC-Ancora en de zogenaamde families doen niet mee. In het weekend werd nog overleg gepleegd met en tussen de vaste aandeelhouders. Ook de overheid had aangedrongen op een privé-inspanning. Volgens een onderhandelaar bleek het eenvoudiger om met één partij (de overheid) een regeling te treffen dan met tientallen families. Sommigen ondergaan de gevolgen van de financiële crisis en KBC wilde niet raken aan het evenwicht.

De overheidstussenkomst zal naar verwachting gevolgen hebben. Zo wordt er dit jaar bij KBC geen dividend uitbetaald en het ziet ernaar uit dat ook de bonus voor het directiecomité sneuvelt. De overheid zou twee bestuurders krijgen bij KBC, met vetorecht in bepaalde dossiers. KBC doet geen beroep op de staatsgarantie.

Het weekendplan voor KBC gebeurde in afwezigheid van premier Yves Leterme, die in China zit, en minister van Financiën Didier Reynders (in Marokko). Het crisisteam onder leiding van vicegouverneur Luc Coene van de NBB, leidde de dans.

Blz. E1-E5 berichtgeving.