Belgische rente op laagste peil in meer dan een jaar
Foto: DS infografiek
Indicatoren geven aan dat de industrie in China, India, de VS en zelfs Europa weer aantrekt. Daardoor ontspanden de obligatiemarkten in Europa en schoten de beurzen omhoog.

Van onze medewerker

De plots en nagenoeg synchroon betere groeivooruitzichten voor de wereldeconomie vielen gisteren ironisch genoeg samen met het bericht dat België al in een (zeer lichte) recessie is beland. Maar dat illustreert goed de verrassing van de beter dan verwachte indicatoren.

Die geven aan hoe groot het vertrouwen van de bedrijfsleiders was in januari, terwijl de recessiecijfers van België teruggaan op het derde en vierde kwartaal van vorig jaar.

De obligatiemarkten ontspanden vooral in het vooruitzicht van de volgende kredietverstrekking van de Europese Centrale Bank (ECB) aan de banken.

‘Misschien zal Europa dit jaar toch een recessie kunnen vermijden', was te horen bij beleggers. De zogenaamde PMI indicator steeg van 46,9 in december tot 48,8 in januari. Pas een cijfer boven 50 geeft groei aan, maar het komt dichtbij. Elders in de wereld is het cijfer wel hoger dan 50 en ook stijgend.

Meer economische groei maakt het voor de eurozone gemakkelijker om de schuldproblemen onder controle te krijgen. De Belgische rente zakte gisteren tot 3,5%, het laagste peil in meer dan een jaar. In november piekte de rente met een looptijd van tien jaar nog op 5,7%. De spread of het renteverschil met Duitsland bedroeg gisteren nog 170 basispunten (1,7 procentpunt) tegen nog 360 basispunten of meer dan het dubbele in november.

Ook de rente in Italië en Spanje blijft duiken. Gisteren zakte de tienjaarsrente in Italië met 27 basispunten tot 5,64%, het laagste peil sinds november en de rente op vergelijkbare obligatieleningen zakte in Spanje tot 4,79 (-12 basispunten). De Portugese rente zakte nog forser (80 basispunten), maar blijft met 14,1% wel extreem hoog. Nog tot 2013 krijgt het land noodleningen.

De beurzen zijn door hun bijna aanhoudende klim sinds oktober vorig jaar al wat vooruitgelopen op dit scenario, maar de concrete bevestiging door de diverse vertrouwensindicatoren gaf de beleggers vleugels. Vooral in Europa, waar de brede Stoxx Europe 600 index 2% hoger ging en de Duitse DAX 2,44%. De Bel-20 klom meer dan 2,6 procent.

Hoewel dat veel is, is de duik van de rentetarieven niet minder spectaculair. ‘De beleggers anticiperen ook al op de volgende ongelimiteerde kredietverstrekkingdoor de ECB', zegt Carl Vermassen, beheerder van obligatiefondsen bij Petercam. Die kredietverstrekking vindt plaats in februari. Dan kunnen de banken voor een periode van drie jaar geld lenen bij de ECB.

Hij verklaart de snelle daling van de obligatierentes ook door een technische factor. ‘Vroeger hielden banken grote hoeveelheden obligaties tijdelijk aan voor eigen rekening om klanten snel te kunnen bedienen bij aan- en verkoop, het zogenaamde “tradingbook”, Vandaag doen ze het bijna zonder, in een poging om hun eigen risico te minimaliseren. Door het wegvallen van die buffer moet er meer op de markt gehandeld worden en schommelen de prijzen en rentes forser.'