Auto

Mogelijk technische werkloosheid bij Opel AntwerpenDoor de economische malaise zullen er dit jaar minder auto's dan verwacht van de band rollen bij Opel Antwerpen. De prognose bedroeg aanvankelijk 155.000 wagens, maar is nu geslonken tot 148.000. De directie stelt daarom voor om tien dagen technische werkloosheid in te voeren. 'Wij hebben daar geen probleem mee, zolang die dagen maar vergoed worden, maar daar wil de directie niet van weten', zegt Rudi Kennes van het ABVV.

De komende dagen wordt er voort onderhandeld met de directie. (belga)

Telecom

De Post lanceert eigen gsm-kaart

BRUSSEL De Post gaat vanaf 1 september eigen gsm-kaarten aanbieden, onder de merknaam 'PostMobile'. De Post werkt voor het product samen met Proximus. Woordvoerder Piet Van Speybroeck: 'We worden geen mobiele virtuele operator. We maken gebruik van het netwerk en de expertise van Proximus, maar kunnen wel onze eigen merknaam en eigen prijsmodel lanceren'. De verkoop van gsm-kaarten past volgens de woordvoerder in een verdere diversificatie van het aanbod van De Post. (belga)

Detailhandel

Free Record Shop in het rood

ROTTERDAM De cd- en dvd-keten Free Record Shop is in het boekjaar 2006/2007 voor het eerst in zijn bestaan in de verliezen beland. De onderneming, sinds haar oprichting in 1971 uitgegroeid tot de grootste muziekverkoper van Nederland en ook zeer aanwezig in België, kampte met oplopende kosten. Dit kwam vooral door de moeizame invoering van een nieuw softwaresysteem.

Free Record Shop boekte een nettoverlies van 795.000 euro, zo blijkt uit cijfers die anderhalve week geleden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Vorig jaar kwam nog een jaarwinst van 2,7 miljoen euro in de boeken terecht. De omzet steeg wel, van 322 miljoen naar 325 miljoen euro. (anp)

Industrie

AkzoNobel verkoopt DeKeyn en Linitop

AMSTERDAM Het Nederlandse chemie- en verfconcern AkzoNobel heeft een definitief akkoord bereikt voor de verkoop van zijn verfmerken in Groot-Brittannië en België. De Belgische merken DeKeyn en Linitop worden verkocht aan het Franse verf- en lakbedrijf Rieu Investments, net als de licentie van het Sadolin-merk voor vijf jaar, zo blijkt dinsdag uit een persbericht. Financiële details werden niet vrijgegeven.

De verkoop van de verfmerken past in de overname van het Britse chemieconcern ICI die Akzo begin dit jaar realiseerde. Om goedkeuring voor die overname te krijgen, moest AkzoNobel onder meer DeKeyn verkopen. Daarover is nu een akkoord bereikt. De verven van DeKeyn worden geproduceerd in de fabriek van AkzoNobel in Vilvoorde.

(anp, belga)

Conjunctuur

Huizenbouw VS op laagste niveau in 17 jaar

WASHINGTON Het aantal woningen dat in de Verenigde Staten in juli in aanbouw werd genomen, is met 11 procent gedaald tot het laagste niveau in 17 jaar tijd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel dinsdag bekendgemaakt. In de twaalf maanden tot eind juli werd in de VS met de bouw gestart van 965.000 woningen. Analisten waren uitgegaan van 960.000 in aanbouw genomen woningen. Het aantal bouwvergunningen daalde met 17,7 procent, tot 937.000, waar analisten rekenden op 959.000 toelatingen.

Gevreesd wordt dat de crisis in de woningbouw de economische groei in de VS verder zal aantasten. (bloomberg)