Kenneth Rogoff, de vroegere hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarschuwde gisteren op een conferentie dat enkele grote Amerikaanse banken straks wel eens failliet zouden kunnen gaan.

Rogoff is zeer pessimistisch over de financiële situatie in de VS, die in volle recessie zijn ondergedompeld. Hij vreest dat het ergste nog moet komen. 'De financiële sector moet inkrimpen. Ik denk niet dat het voldoende is dat enkele middelgrote en kleine banken over de kop gaan', laat hij optekenen.

'Zoals elke sector die terrein verliest, gaan we ook het einde zien van enkele grote spelers', voorspelt Rogoff. 'De enige manier om discipline in het systeem te brengen is door toe te laten dat enkele banken failliet gaan. Je kan geen industrie hebben waar bedrijven ofwel gigantische winsten maken ofwel gered worden door overheidssteun.'

Namen van banken die mogelijk failliet zouden kunnen gaan, wou de voormalige IMF-econoom niet noemen. Maar het is een publiek geheim dat enkele grote Amerikaanse zakenbanken, zoals Lehman Brothers en Merrill Lynch, de gevolgen van de kredietcrisis erg slecht verteren.

Rogoff is ook erg pessimistisch over de toekomst van hypotheekverleners Fannie Mae en Freddie Mac, die volgens hem 'tien jaar geleden al opgedoekt hadden moeten worden'. Beide worden nu fel ondersteund door de Amerikaanse overheid. Maar volgens Rogoff zouden de twee financiële instellingen beter meteen genationaliseerd worden, zelfs als dat betekent dat de aandeelhouders al hun geld verliezen.

Sinds de start van de kredietcrisis begin 2007, hebben banken wereldwijd al 500 miljard dollar aan verliezen en boekhoudkundige afschrijvingen geboekt. In maart geraakte de grote zakenbank Bear Stearns nog in de slechte papieren. Met steun van de centrale bank nam JPMorgan Chase zijn sectorgenoot uiteindelijk over voor 10 dollar per aandeel. Daarna gingen vooral kleinere en middelgrote hypotheekbanken failliet, zoals in juli nog IndyMac Bancorp.