beurzen zonder weerstand
Met verliezen van ruim 2,5% op het niveau van de meeste landenindices regeerden de Europese beleggers in de eerste plaats op de zware verliezen op Wall Street van maandag. Onrust over de financiële sector stuurden de Amerikaanse indices toen zowat 2 % lager.

Gisteren bleef de financiële sector zwaar onder druk staan en vanzelfsprekend hoorde de Bel20 dus weer tot de slachtoffers met een verlies van 2,34 %. De index eindigde net boven de 3000 punten. Niet dat die grens enige waarde heeft: de Europese beurzen zijn al langer door hun weerstand gezakt. De enige beursindex die nog altijd stand houdt is de Amerikaanse S&P 500.

De forse daling van de olieprijs bracht deze index even boven 1300 punten, maar door de daling van de jongste dagen komt het belangrijke weerstandsniveau rond 1250 weer snel in zicht.

Allicht zijn de doemberichten over de groei van de wereldeconomie nog niet voldoende verteerd door beleggers. Elk slecht nieuws vormt dan een excuus om verder aandelen te dumpen. Zo bleken de groothandelsprijzen in de VS in juli met 1,2 % gestegen te zijn. Dat was op de piek van de olieprijs en misschien wat te relativeren. Maar als je die maandtoename gaat extrapoleren naar een jaar (+14,4%) is een schrikreactie wel te begrijpen.

De grote vraag blijft in hoeverre de olieschok/piek heeft bijgedragen tot de erg snelle verslechtering van de economische indicatoren. De iets beter dan verwachte ZEW index (beleggersvertrouwen) in Duitsland biedt in dit opzicht een lichtpuntje. Het vertrouwen krabbelde in augustus wat overeind, in het spoor van de dollar en de lagere olieprijzen.

In Brussel konden amper 2 op de 20 indexaandelen winst boeken: Delhaize werd ondersteund door een koopadvies van Goldman Sachs en Colruyt is het defensieve aandeel bij uitstek.

Dexia koerste 5,43 procent lager tot 8,71 euro, Fortis verloor 5 procent tot 9,16 euro en KBC liet 4,63 procent liggen op 63,80 euro. De zinkgroep Nyrstar kelderde met 16,3 procent tot 6,11 euro. En nog gaan ze geen eigen aandelen inkopen. Wat zouden beleggers het doen?

Option won 24,7 procent tot 3,43 euro (zie geflitst).