Fors minder winst bij Wienerberger
Foto: © NO BYLINE
De Oostenrijkse baksteenfabrikant verwacht dit jaar 15 procent minder winst.

Wienerberger incasseerde tijdens het tweede kwartaal het volle effect van de instorting van de bouwmarkt in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië. De omzet daalde met 4 procent tot 690 miljoen euro, de winst dook met 39 procent, van 96,5 miljoen tot 58,8 miljoen euro. Voor het hele jaar vreest de baksteenfabrikant voor een daling van de operationele winst met 15 procent.

De nummer één op de wereldmarkt voor baksteen waarschuwde vorige maand al voor een winstdaling, maar gaf toen geen cijfers. Nu is gebleken dat de omzet van het tweede kwartaal in de Verenigde Staten met 27 procent is gezakt.

Vorig jaar werd de winst van Wienerberger opgestuwd door de boom van de Centraal- en Oost-Europese bouwmarkten. Maar ook daar daalde de operationele winst nu met 14 procent. In Hongarije liep de vraag terug en op de Slowaakse en Tsjechische markt is er meer concurrentie dan een jaar geleden.

Maar volgens Wienerberger presteren de Poolse en Russische markt en de Balkan nog steeds uitstekend en zullen omzet en winst einde dit jaar even hoog uitvallen als vorig jaar. Wienerberger schroeft zijn investeringen terug en zal 25 fabrieken definitief of tijdelijk sluiten. Mogelijk gaat ook het dividend omlaag. (reuters)