Santander en GE ruilen activa
Foto: © NO BYLINE
Santander en General Electric doen een monsterruil ter waarde van 1 miljard euro.

Het Amerikaanse General Electric (GE) verkoopt een deel van zijn Europese activiteiten op het gebied van consumentenbankieren aan Santander. In ruil doet Santander zijn Italiaanse dochter voor zakelijke klanten Interbanca over aan GE.

Het gaat om dochterbedrijven van GE in Duitsland, Finland en Oostenrijk. Daarnaast verkoopt GE ook zijn Britse en Ierse kredietkaartactiviteiten aan Santander, net als de activiteiten op het gebied van autoleningen in Groot-Brittannië.

De verkoop past in de strategie van GE om de volatiliteit in de resultaten in te perken. Om diezelfde reden staan ook de private label-kredietkaarten in de Verenigde Staten en de afdeling consumentenkrediet in Japan in de etalage.

In ruil krijgt GE Interbanca in handen. Interbanca was een onderdeel van de Italiaanse ABN Amro-dochter Antonveneta en kwam in het bezit van Santander na de overname en opsplitsing van ABN Amro, waarbij het Spaanse concern optrok met Royal Bank of Scotland en Fortis.

Over de transacties hadden GE en Santander in maart al een voorlopig akkoord bereikt. De waarde van elke transactie wordt geschat op ongeveer 1miljard euro. De ruil zou in het vierde kwartaal afgerond moeten zijn. (nta)