Zaakjes doen op de brede markt
Foto: © MH Michiel Hendryckx
De Europese beurzen gingen gisteren nog maar eens hoger, de derde dag op rij al. Mijnbouw- en oliemaatschappijen namen de leiding, en laten dat nu net de waarden zijn die begin vorig week een duik maakten. Toen bleek na de bijeenkomst van de G7 dat de rijkste industrielanden vrezen voor het negatieve effect van de kredietcrisis op de groei.

'Vertel ons iets nieuws', reageerden we toen. En dat doen de beurzen nu ook. Enkele tienden van een procent groei gaan vraag en aanbod op de olie- en grondstoffenmarkten niet plots in evenwicht brengen. Sindsdien is de Stoxx 600 alweer 11punten of bijna 3procent gestegen tot 386,6 punten. De index van de belangrijkste Europese waarden is nu nog precies 3,5 procent verwijderd van het record (400,3 punten) dat hij op 1juni van dit jaar haalde.

Brussel presteerde een stuk minder sterk dan de rest van Europa. De Bel-20 moest vrede nemen met een stijging van 0,23 procent, minder dan de helft van het Europees gemiddelde. Die minder sterke prestatie komt voor een flink stuk op het conto van Agfa-Gevaert dat gisteren nog maar eens 4,6 procent lager moest. Analist Dirk Saelens van KBC Securities publiceerde gisteren een erg pessimistisch rapport over de beeldvormingsgroep. In de aanloop naar de resultaten van morgen zet hij de factoren op een rijtje die de negatieve stemming rond het aandeel verklaren.

In lijn met de Europese ontwikkelingen was Umicore de sterkste stijger met een winst van 3,5 procent. Zinkdochter Nyrstar van Umicore en het Australische Zinifex, verging het op zijn eerste beursdag minder goed. Het aandeel verloor 4procent.

Hét nieuws van de dag viel echter op de brede markt te rapen. Brantano kondigde voorbeurs aan dat zijn Nederlandse sectorgenoot Macintosh Retail Group een voorwaardelijk bod wil lanceren op de Belgische schoenwinkelketen. Tegen 55euro per aandeel wordt Brantano door Macintosh gewaardeerd op 158,2 miljoen euro, en dat noemt analiste Nathalie Sierens van KBC Securities 'zeer genereus'. De koers van Brantano schoot dan ook 27procent omhoog.

Ook voor hoofdaandeelhouder Mitiska is het bod goed nieuws. De retailholding is al anderhalf jaar op zoek naar een partner of overnemer voor Brantano. Als het bod effectief wordt, boekt Mitiska een meerwaarde van 17miljoen euro. Daarmee wil de holding zijn schulden verder aanzuiveren en nieuwe projecten financieren. Daar zien de beleggers wel brood in, want de koers van Mitiska zelf ging gisteren 10,6 procent hoger.