Fortis wil af van Belgisch imago
Maurice Lippens, voorzitter van de raad van bestuur bij Fortis.blg
Foto: © HERWIG VERGULT
Voorzitter Maurice Lippens 'wenst' evenveel Nederlanders als Belgen in de raad van bestuur van Fortis.

Van onze redacteurBankverzekeraar Fortis wil iets doen aan zijn negatief imago in Nederland. De publieke opinie bij onze noorderburen blijft er namelijk moeite mee hebben dat ABN Amro, een icoon van het Nederlandse bedrijfsleven, als een jong hertje wordt uiteengerukt door -in hun ogen- drie hongerige buitenlandse wolven.

Om de pil te vergulden en dus de integratie te vergemakkelijken, wil Fortis de komende jaren bewust meer Nederlands kleuren. 'De perceptie is dat wij een Belgisch bedrijf zijn. In de verzekeringstak is dat niet zo, maar dat telt niet. Het is onontbeerlijk dat wij iets aan die perceptie doen', zegt Fortis-voorzitter Maurice Lippens in een interview met Het Financieele Dagblad.

Om dat doel te bereiken, wil Lippens dat er weer evenveel Nederlandse als Belgische commissarissen een zitje krijgen in het bestuur, schrijft de Nederlandse krant op haar voorpagina. Vandaag is die verhouding, Lippens en ceo Jean-Paul Votron meegerekend, vijf tegen twee in het voordeel van de Belgen.

In het interview zelf blijken de uitspraken van Lippens genuanceerder. Zo benadrukt hij dat de raad van bestuur van Fortis internationaal moet blijven en dat hij 'alleen maar kan wensen dat er binnen die internationaal samengestelde raad van bestuur een goede delegatie van zowel Belgen als Nederlanders blijft bestaan -een gelijke vertegenwoordiging'.

De woordvoerder van Fortis benadrukte gisteren dat Lippens tijdens het gesprek louter een wens heeft geuit. 'De voorzitter drukte enkel zijn hoop uit dat de omvangrijke activiteiten -zowel in België als nu ook in Nederland- weerspiegeld blijven in de raad van bestuur. Voor het overige is dit een beslissing van de aandeelhouders.'

www.standaard.biz/abnamro